Sud u proruskom Donjecku

Vjekoslavu Prebegu, optuženom da je plaćenik ukrajinskih snaga, prijeti smrtna kazna

Hina

Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske i Mathias Gustafsson iz Švedske, koje su zarobile proruske snage / Reuters

Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske i Mathias Gustafsson iz Švedske, koje su zarobile proruske snage / Reuters

Trojici, uključujući Prebega, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias GustafssonHrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji.


Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.


Trojici, uključujući Prebega, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS.
Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.


Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom listopada.


Plaćenik Vjekoslav Prebeg, zarobile ga proruske snage / Reuters

Vjekoslav Prebeg / Reuters


Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.


Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.


Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.


Stranici koje su zarobile proruske snage, među njima je Vjekoslav Prebreg (drugi slijeva) / Reuters

Stranici koje su zarobile proruske snage / Reuters