Ukinuli odluku Povjerenstva

Visoki upravni sud ne vidi problem u tome što je Piletić glasao sam za sebe. Odluka se tiče i Branka Bačića

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević / Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Davor Kovačević / Sanjin Strukić PIXSELL

To znači da Povjerenstvo vjerojatno neće pokrenuti zbog iste stvari postupak protiv Branka BačićaZAGREB – O malo čemu je među hrvatskim političarima postignut konsenzus kao o stavu da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sredinom prosinca pogrešno sankcioniralo ministra Marina Piletića jer je kao zastupnik 29. travnja u Saboru glasovao sam za sebe.


Da je on imao na to pravo, složili su se i HDZ-ovci i Arsen Bauk i Dalija Orešković. A, što je najvažnije, naposljetku i Visoki upravni sud kojem se ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike žalio na kaznu u iznosu četiri tisuće kuna, koju je on u međuvremenu ipak morao uplatiti u državni proračun.


Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva, a to znači da to tijelo vjerojatno neće pokrenuti zbog iste stvari postupak protiv Branka Bačića. Kad je on u siječnju kao zastupnik dao sam sebi glas kako bi bio potvrđen za ministra i rekao da je to učinio zato što je uvjeren da je to ispravno, tadašnja predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković najavila je da će ono postupiti kao u Piletićevom slučaju. No, u Povjerenstvu je došlo do personalnih promjena i nisu se još bavili Bačićem, a sada je stigla i brza reakcija Visokog upravnog suda na ministrovu žalbu.
Povjerenstvo, u sastavu kojeg je bila i aktualna predsjednica Aleksandra Jozić-Ileković, jednoglasno je zaključilo da se Piletić našao u potencijalnom sukobu interesa. I to zato što je samo izuzećem mogao izbjeći da »njegov privatni interes utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti, s obzirom na to da bi kao ministar ostvarivao veću plaću od one koju je ostvarivao kao zastupnik u Hrvatskom saboru te stekao pravo upravljanja državnim tijelom u svojstvu njegova čelnika i usmjeravanja rada u području djelokruga ministarstva za koje je imenovan ministrom«. Piletić je u svojoj žalbi isticao da mu je nakon prelaska u Vladu plaća neznatno porasla, 177 eura, pozivao se na saborski Poslovnik i Ustav, kao i na činjenicu da je u prošlosti niz zastupnika glasovao za sebe kako bi ušli u Vladu. Za Visoki upravni sud dovoljan je bio članak 76. Ustava u kojem se definira da »zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru«.


– Nije sporno da je tužitelj dužnosnik na kojeg se odnose odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Medutim, to ne znači da je imao obvezu izuzeti se od glasovanja u »vlastitoj stvari« jer ga kao zastupnika štiti Ustav RH kao najviši zakonodavnopravni akt s kojim moraju biti u suglasju svi drugi nižerangirani propisi i u skladu s kojim se isti moraju tumačiti. lzuzimanje od glasovanja u vlastitoj stvari treba prosuđivati u smislu postupanja prema etičkim/moralnim načelima, sukladno kojima Zakon o sprječavanju sukoba interesa (više) ne propisuje mogućnost izricanja sankcija, navodi se u presudi Visokog upravnog suda u Piletićevom slučaju.


Ministar je očekivao da će ona biti upravo takva.


– Odluka Povjerenstva bila je protuustavna i nezakonita. Visoki upravni sud samo je to i potvrdio, kazao nam je ministar Marin Piletić.