Odluka Ministarstva

Više nema mogućnosti izbora, škole će imati jedinstveni kalendar: Na praznike ujesen, a zimi u dva dijela

Ingrid Šestan Kučić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Učenici će iduće školske godine imati i proljetni odmor koji počinje 2. travnja, a završava 9. travnjaRIJEKA – Iako je prvotno bilo zamišljeno da će škole i njihovi osnivači i iduće školske godine moći birati model školskih praznika, kao što je to bilo moguće ove godine, mogućnosti izbora ipak neće biti, već će sve škole imati jedinstven kalendar rada prema kojem će učenici iduće školske godine imati jesenske praznike, ali i zimske praznike podijeljenje u dva dijela.


Takva je odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljena nakon što je provedeno javno savjetovanje na kojem je bilo ponuđeno više modela školskih praznika.


U konačnici resorno se ministarstvo odlučilo za jednak rad škola u idućoj školskoj godini i to po modelu za koji je ove školske godine bilo najmanje ineresa među školama i osnivačima, jer model rada s jesenskim praznicima i zimskim praznicima u dva dijela odabralo je devet osnivača.


Na daljinu
Međutim, ministrica Blaženka Divjak smatra da takav kalendar odgovara izazovima nastave na daljinu, a jučer je pojasnila da u novom kalendaru ima više manjih odmora.


– Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu, istaknula je Divjak.


Prema novoj odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. učenici svih uzrasta, kao i do sada, morat će odraditi najmanje 175 nastavnih dana, dok će maturantima nastava trajati 160 dana.


Za sve učenike nova će školska godina početi 7. rujna, a završit će 18. lipnja 2021. godine, odnosno 25. svibnja 2021. godine za učenike završnih razreda srednje škole.


Novi kalendar


Prvo će polugodište trajati od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo polugodište će početi 11. siječnja 2021. godine i zaključit će se 18. lipnja. Jesenski odmor za učenike počet će 2. studenoga i trajat će do 3. studenoga, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a prvi dio zimskih praznika počinje 24. prosinca i traje do 8. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 11. siječnja 2021. godine.


Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. veljače i završava 26. veljače 2021. godine, s tim da nastava počinje 1. ožujka 2021. godine.


Učenici će iduće školske godine imati i proljetni odmor koji počinje 2. travnja sljedeće godine i završava 9. travnja s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.


Prema novom kalendaru, ljetni odmor počinje 21. lipnja 2021. godine, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature i slično.