Osvježenje na vratima

Vikend donosi nove oluje i veliki pad temperature. Vakula otkriva kad dolazi novi toplinski udar

P. N.

Foto iStock / arhiva NL

Foto iStock / arhiva NL

Zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete, kaže VakulaMeteorolog Zoran Vakula kaže kako nam slijedi promjenjiv vikend, a nestabilno vrijeme moglo bi se zadržati sve do ponedjeljka. U kontinentalnoj Hrvatskoj vruće će biti još samo danas, a opasnost od toplinskog vala prijeti u unutrašnjosti Dalmacije.


“Valja spomenuti kako će dotok topline tijekom petka pridonijeti padu tlaka i dodatnom pogoršanju – zbog vrućine i sparine – ne osobito povoljnih biometeoroloških prilika. Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet uz vrućinu opasnu za zdravlje. Prije toga, upozorenja na opasne meteopojave na Jadranu 3 dana nema jer se prognozira sunčano i za doba godine prosječno toplo vrijeme, uz buru i tramontanu, koje će prolazno jake, gdjekad na udare i olujne biti za vikend, osobito tijekom subote, kada valja upozoriti i na neverine”, navodi Vakula za HRT.


Zbog te nove promjene vremena s petka na subotu u većini unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka ponovno će doživjeti skokovitu promjenu, koja će malo smanjiti dosadašnju srpanjsku iznadprosječnu toplinu. Pritom će temperatura zraka, koja je u neke prošlotjedne dane bila čak na rekordnim vrijednostima, doći na sasvim prosječne. No, samo prolazno i krakotrajno – već od srijede slijedi novo zatopljenje, dodaje.
Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan. Nakon jutra malo svježijeg od današnjega, uz temperaturu 17 ili 18 °C, poslijepodne vruće – oko 35 °C. Umjerena opasnost od toplinskog vala postojat će i u većem dijelu dana sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. No prema večeri će se povećavati vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, uglavnom uz granicu sa Slovenijom.


I u gorju i unutrašnjosti Istre prema kraju dana sve nestabilnije, a vjerojatno najnestabilnije bit će u noći na subotu na sjevernom Jadranu, koji će olujna nevremena najprije zahvatiti. Prije toga, tijekom petka će još prevladavati sunčano te uz uglavnom slab vjetar – većinom vruće, uz more uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.


Vrućina i sparina mogle bi smetati i mnogima na sunčanom srednjem Jadranu, te posebice u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će opet zagrijati i na oko 38 °C. Podjednako vruće i na jugu Hrvatske, uz također vjetar većinom slab, a more mirno ili samo malo valovito, temperature od 25 do 28 °C.


Sljedećih dana na kopnu osjetno svježije, posebice u subotu i oblačnije, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No već od nedjelje opet uglavnom suho, uz sve više sunčanih sati, te od ponedjeljka ponovno i danju toplije, ali nakon još svježeg jutra. I na Jadranu u subotu česti pljuskovi i grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Poneki je neverin moguć i u nedjelju, a u ponedjeljak opet suho, sunčano i danju posvuda vruće. Prevladavat će umjerena bura i tramontana, koje gdjekad mogu biti i jake, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita, piše HRT.