Nezavisna zastupnica

Vidović Krišto prikupila potpise za opoziv ministra Zdravka Marića zbog ljetovanja na jahti riječkog poduzetnika

Dražen Ciglenečki

Foto: Pixsell / Novi list

Foto: Pixsell / Novi list

Mislim da mi je iz svih ostalih klubova netko dao potpis, rekla nam je zastupnica koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta, s kojim se razišla početkom godine.ZAGREB – Malo je potrajalo, ali Karolina Vidović Krišto uspjela je prikupiti potpise 31 zastupnika kako bi pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.


Zastupnici će, dakle, drugi put odlučivati o njegovom opozivu.


U svibnju 2017. Marić se spasio zahvaljujući jednom jedinom glasu, i to onom Tomislava Sauche, nekadašnjeg šefa kabineta premijera Zorana Milanovića. Karolina Vidović Krišto svoju je inicijativu, povodom ljetošnjeg boravka ministra financija na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, najavila još prije tri tjedna, ali trebalo joj je vremena kako bi je realizirala. Vjerojatno je tome razlog i činjenica da ona uopće nema vlastiti klub, nego je neovisna zastupnica.
S obzirom na to da zahtjev za opoziv člana Vlade mora imati podršku najmanje petine zastupnika, uvijek ga pokreće neka jača oporbena stranka, obično ona najsnažnija. Valjda se nikad ranije nije u Saboru dogodilo da zastupnik bez kluba zatraži glasovanje o nepovjerenju ministru.


I ovo je dobra ilustracija stanja u kojem se danas nalazi opozicija. Niti jedan klub političkih protivnika premijera Andreja Plenkovića ne broji više od 18 zastupnika, a iza tog koji je najveći, novoformiranog Kluba zastupnika Socijaldemokrati, pak, nije stranka. Zaista raritetna situacija. No, oporba svejedno, eto, nekako funkcionira, pa makar poticaj dolazio i od Karoline Vidović Krišto.


Neistine u javnosti


– Nisu mi se potpisali zastupnici IDS-a, a Možemo! imaju svojih problema u Zagrebu i nisam ih niti pitala. Mislim da mi je iz svih ostalih klubova netko dao potpis, rekla nam je jučer zastupnica koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta, s kojim se razišla početkom godine.


Kada ovih dana Karolina Vidović Krišto svoj prijedlog uputi u saborsku proceduru, Vlada će se očitovati o njemu, a o Mariću će zastupnici glasovati u roku 30 dana. Nije upitno da će on ostati ministar, Vlada ima stabilnu većinu, ali Marić će biti predmet rasprave u Saboru, čemu se sigurno ne veseli.


– Ministar Marić izjavio je 18. kolovoza da je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar, te da je ljetovao na jahti prijatelja koji je poduzetnik, a da taj poduzetnik nema nikakvih poslova s ministarstvom koje on vodi. Ministar iznosi groteskne neistine. Porezna uprava po zakonu je nadležna za sve fizičke i pravne osobe. Slijedom toga, mogućnost pogodovanja od strane Porezne uprave moguća je kod svake fizičke i pravne osobe u hrvatskoj državi. U funkcionirajućim i razvijenim europskim državama postoji minimum političke kulture koja je obvezatna za sve političke čimbenike. Biti uhvaćen u iznošenju neistina u javnosti, ili, još gore, pred parlamentom, podrazumijeva trenutačnu ostavku, napisala je, između ostalog, Karolina Vidović Krišto u zahtjevu za opoziv ministra financija.