Saborska zastupnica

Vidović Krišto nakon Pavičića tužio i Vujnovac: “To je čovjek koji kupuje ogrlicu za 500.000 eura. Potvrđuju da sam u pravu”

Dražen Ciglenečki

Karolina Vidović Krišto / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Govorom u sabornici zamjerila se poduzetnicima: "Prvo Pavičići, sad Vujnovac. Te tužbe samo potvrđuju ispravnost mog političkog puta"Zastupnici Karolini Vidović Krišto predsjednik Sabora Gordan Jandroković izriče opomene, a hrvatski poduzetnici je zbog njezinih izjava sve češće tuže i traže da im novčano nadoknadi štetu.


Nedavno su protiv nje tužbu podigli Riječani Mirko i Blaž Pavičić, zahtijevajući da im ona svakome isplati po 50 tisuća kuna, a ovih je dana Karolini Vidović Krišto stigla tužba financijski još puno moćnijeg Prvog plinarskog društva.


Brzo rastuća kompanija Pavla Vujnovca štetu koju im je ona počinila svojim istupima procjenjuje na 25 tisuća kuna.
Karolina Vidović Krišto ne smatra se zbog navedenog kontroverznom saborskom zastupnicom.


Pismo premijeru


– Nikako, te tužbe samo potvrđuju ispravnost mog političkog puta.


Prvo Pavičići, koje državno odvjetništvo sumnjiči za utaju poreza, a sada i Vujnovac, čovjek koji kupuje ogrlicu za pola milijuna eura, a na drugoj su strani učitelji, medicinske sestre, policajci koji jedva plaćaju rate svojih kredita.


Jasno je da danas postoje dvije Hrvatske, rekla nam je jučer Karolina Vidović Krišto.


Vujnovcu i PPD-u zamjerila se tezama iz govora u Saboru koji je održala 12. svibnja i jednom opaskom iz otvorenog pisma što ga je premijeru Andreju Plenkoviću uputila 9. srpnja.


»HEP pod vodstvom prijatelja Andreja Plenkovića, izvjesnog Frane Barbarića, osobe koja je član Uprave HEP-a bila i u vrijeme Ive Sanadera, zaključio je 2021. štetan ugovor s tvrtkom PPD.


Ovdje se postavlja pitanje tko je taj PPD. Tvrtka koja je 2011. imala 53 milijuna kuna prihoda, 2021. imala je prihod od 20 milijarda i 900 milijuna kuna.


Svatko razuman postavlja si pitanje kako je to moguće. Odgovor je moguće je ako ti država pogoduje. PPD je do 2011. bio jedna tvrtka na tržištu, ali 2012., kada kreće njezin streloviti uspon, dobiva zaštitnika u osobi Ivana Vrdoljaka, koji je tada postao ministar gospodarstva.


U međuvremenu, PPD ima zaštitnika u osobi Andreja Plenkovića, koji PPD preporuča raznim međunarodnim asocijacijama, na zgražanje naših europskih partnera«, kazala je Karolina Vidović Krišto u sabornici prije nešto manje od pet mjeseci.


U pismu predsjedniku Vlade je, pak, napisala da on ne govori o »odgovornosti za nastalu štetu koju je svojim postupcima prouzročio vaš koalicijski partner Ivan Vrdoljak, a na toj štetnoj odluci počeo je nerazumljiv uzlet vama drage tvrtke PPD«.


U tužbi ove kompanije priznaje se da Vlada »ima važnu ulogu u smislu liberalizacije tržišta plina«, ali negira se da je cilj toga pogodovanje PPD-u.


S Vrdoljakom, tvrde, nemaju veze, a ističu da su posljednjih godina rasli »isključivo na stranim tržištima«. Naime, od 21 milijarde kuna koje je PPD uprihodio 2021., samo su četiri milijarde ostvarene u Hrvatskoj, a ostatak u zemljama Europske unije.


Političko ušutkavanje


Karolina Vidović Krišto uvjerena je da je ovo još jedan pokušaj da se nju politički ušutka.


– Pretpostavljam da iza te tužbe stoji sam Plenković. Želi me se razvlačiti po sudovima, a znamo kako u Hrvatskoj funkcionira pravosuđe, u službi je vladajućih struktura.


Ali, naravno, neće me uspjeti obeshrabriti niti uplašiti. Oni nastoje da se nastavi nejednakost pred zakonom dok se ja zalažem za vladavinu prava i neću od toga odustati.


Iako će biti još tih tužbi protiv mene. Nadam se jedino da će se svi procesi voditi sukladno zakonu, da neću biti paušalno osuđivana.


U ovom bi se postupku moralo vještačenjem točno utvrditi kako PPD posluje s državnim firmama. Bit će ovo dobra prilika da se to rasvijetli, kao i u slučaju oca i sina Pavičić. Sud je dužan to ustanoviti, bez toga ne bi smjelo biti presude, naglašava Karolina Vidović Krišto.