Prognoza

Veljača će biti upisana kao nadprosječno topla, a u Rijeci i s rekordnim oborinama. Evo što nas čeka do kraja tjedna

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljI dok je olujna i orkanska bura tijekom vikenda, napose u subotu, kada je mjestimice bila i rekordna, prouzročila mnogobrojne probleme i materijalnu štetu, u Italiji čak i ljudske žrtve, osjetan pad temperature tijekom vikenda samo je malo smanjio diljem Hrvatske pozitivno odstupanje srednje temperature dosadašnjeg dijela veljače.


Posljednji će njezini dani to odstupanje još malo povećati pri čemu će oborina većinom izostati pa se već sada mogu potvrditi prognoze iznadprosječno tople veljače, te uglavnom relativno suhe, osim u Istri, Rijeci i dijelu Gorskog kotara, gdje je ukupna količina oborine veća od prosječne, ponajviše zbog obilnije kiše na početku veljače, kada su ponegdje, primjerice u Pazinu i na zračnoj luci Pula – izmjerene za veljaču rekordne dnevne količine oborine.


Dašak zime osjećat će se i tijekom ponedjeljka, pa i u utorak ujutro, kada će već danju, te posebice u nastavku tjedna biti ponovno iznadprosječno toplo, kao da je već proljeće. Pritom će do srijede još puhati bura, ali samo ponegdje s olujnim udarima, uglavnom u ponedjeljak i srijedu, a u četvrtak i petak velika je vjerojatnost juga i jugozapadnjaka, uz koje će i tlak zraka biti u padu, pa će se od nedjeljnih, u sjevernim hrvatskim krajevima i više od 1040 hPa, u petak vjerojatno spustiti na oko 1010 hPa, piše Zoran Vakula za HRT.
Osim sunčanog vremena bit će i prolaznih naoblačenja, tijekom kojih su mjestimice moguće slabe oborine, u prvom dijelu ponedjeljka na kopnu “čak” i poneka snježna pahulja, a najvjerojatnija je kiša u većini Hrvatske u petak.


U ponedjeljak će u istočnim područjima Lijepe naše biti djelomice sunčan uz više oblaka u prvome dijelu dana. Vjetar će biti uglavnom slab, a temperatura će zraka od jutarnjih -4 do -2 °C, danju porasti do vrijednosti između 5 i 8 °C. U središnjoj Hrvatskoj jutarnja temperatura bliže 0 °C, a dnevna malo viša nego na istoku, od 6 do 10 °C. Ponegdje će puhati umjeren sjeveroistočnjak, a kao na istoku – oblačnije će biti u noći i prijepodne. Pritom je tijekom noći i jutra samo mjestimice moguć slab snijeg ili oborina na granici snijega i kiše. Slabog snijega može biti i ponegdje u Gorskome kotaru te u Lici gdje će također u drugome dijelu dana biti više sunčanog vremena nego u prvome. Na sjevernom Jadranu tijekom dana uglavnom sunčano. No, još ponegdje vjetrovito uz umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru, koja će slabjeti prema kraju dana. Najviša temperatura od 11 do 14 °C, a u gorju između 4 i 7 °C. Bure će još biti i na srednjem Jadranu, mjestimice jake s olujnim udarima, uglavnom do sredine dana. More pritom umjereno valovito i valovito, u smirivanju poslijepodne i navečer. Prevladavat će sunčano i malo toplije nego u nedjelju.


I na krajnjem jugu Hrvatske većinom sunčano, iako uz nešto više oblaka nego u nedjelju, te uz najvišu dnevnu temperaturu od 9 do 13 °C. Ujutro pak u dolini Neretve i u Konavlima temperatura može biti i niža od 0 °C. Bura će oslabjeti prema kraju ponedjeljka, no u prvome dijelu dana još na udare ponegdje može biti jaka pa i olujna.


U utorak u unutrašnjosti prolazno više oblaka, uz mogućnost za mjestimičnu slabu kišu ponajprije u Slavoniji. Od srijede sunčanije, no uz povećanu vjerojatnost za pojavu magle, posebice u četvrtak. Temperatura će zraka još porasti, a uz naoblačenje s kišom u petak će se malo sniziti.


U petak je mjestimična kiša vjerojatna i na Jadranu. Do tada će prevladavati sunčano, u srijedu s promjenljivom naoblakom pri čemu samo rijetko može pasti i vrlo malo kiše. Puhat će slaba i umjerena bura, u srijedu ponegdje moguće i jaka, a prema kraju četvrtka zapuhat će jugo, kojega će biti i u petak, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.