Promocija plus za RTL

Veliko istraživanje o cijepljenju: Smanjuje se otpor prema cijepljenju. Više od polovine građana namjerava primiti cjepivo

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Građani su, pokazalo je istraživanje, zabrinuti zbog eventualnih nuspojava. Tako je odgovorilo 50,2 posto ispitanih. 44,9 posto ispitanih ne brine za nuspojave, a jasan stav o tome nema 4,9 posto ispitanih.Agencija Promocija plus provela je za RTL istraživanje na uzorku od 1.300 ispitanika o cijepljenju i cjepivima. Rezultati istraživanja pokazali su da se više od polovine hrvatskih građana i građanki kani cijepiti kad im cjepivo bude dostupno. Čak 43,5 posto ispitanih reklo je da će se cijepiti čim to bude moguće, dok je 14,2 posto ispitanika nešto opreznije. Ovaj postotak ispitanih kaže da će se cijepiti kad vidi kakve posljedice će cjepivo ostaviti na druge. Svaki treći ispitani građanin, njih oko 31 posto, nema se namjeru cijepiti. Interes za cijepljenje, pokazalo je ovo istraživanje, raste u odnosu na posljednji mjesec prošle godine.


Cijepljenju protiv koronavirusa, pokazuju rezultati, skloniji su muškarci nego žene. Cijepiti se namjerava 60,4 posto ispitanih muškaraca i 55,5 posto ispitanih žena. Također, rezultati sugeriraju da su na cijepljenje spremnije starije osobe. Najveći pobornici cijepljenja imaju između 61 i 70 godina. Čak 73 posto ljudi iz ove dobne skupine bi se cijepilo. Što se mlađih tiče od 30 tiče, cijepiti se želi njih 36,9 posto.


zanimljivo je da podaci po regijama otkrivaju da su cijepljenju najskloniji stanovniciIstre i Primorja. Njih 69,9 posto namjerava se cijepiti. Slijede Zagreb i okolica, gdje se cijepiti namjerava 61,7 posto ispitanih, te sjeverozapadna Hrvatska (58 posto), Dalmacija 56,5 posto) te središnja i gorska Hrvatska (53,1 posto). Više od polovice ispitanih Slavonaca ne bi se cijepilo. Tako je odgovorilo njih 49 posto.
Građani su, pokazalo je istraživanje zabrinuti zbog eventualnih nuspojava. Tako je odgovorilo 50,2 posto ispitanih. 44,9 posto ispitanih ne brine za nuspojave, a jasan stav o tome nema 4,9 posto ispitanih.


Kad su odgovarali na pitanje zašto se žele cijepiti, 26,3 posto građana odgovorilo je da bez cjepiva neće biti vraćanja života u normalu, a 26 posto ih misli da je to jedini način da se zaustavi pandemija. 21,9 posto ispitanih koji se žele cijepiti učinit će to jer se boji korone i posljedica koje virus može ostaviti na zdravlje. Da će cijepljenjem zaštititi druge, obitelj, kolege i prijatelje, vjeruje 15,8 posto ispitanih, a 8,7 posto ispitanih smatra da će cjepivo iskorijeniti bolest.


Protivnici cijepljenja navode da je cjepivo napravljeno prebrzo te vkjeruju da je zbog toga nesigurno. Tako je odgovorilo 45,5 posto protivnika cijepljenja. 13 posto njih je protiv svakog cijepljenja, a 9,2 posto ispitanih uvjereno je da su zdravi i snažnog imuniteta, zbog čega im, smatraju, cjepivo ne treba. Tek 8,7 posto ispitanih kaže da je korona podvala i laž, a 6,1 posto ispitanih ne bi se cijepilo zbog zdravstvenih razloga, teških alergija ili autoimunih bolesti.


3,6 posto ispitanih navelo je da je preboljelo koronu, a najmanji postotak ispitanih odgovara različito; ili se boje igle ili vjeruju da cjepivo uzrokuje sterilnost ili smatraju da Bill Gates cjepivom čipira i kontrolira ljude.