Zaštita okoliša

Veliki trgovački lanac u Hrvatskoj otpočetka ove godine ukinuo plastične vrećice: ‘Birajte papirnate ili platnene’

Hina

Foto iStock

Foto iStockTrgovački lanac Kaufland Hrvatska je s početkom ove godine u svim svojim trgovinama ukinuo prodaju laganih plastičnih vrećica, objavili su u utorak iz Kauflanda.


»S ciljem smanjenja plastike u okolišu, Kaufland je kao prvi trgovački lanac ovu odluku donio još u studenom prošle godine te se ona i provodi od 1. siječnja ove godine, a kupci će na blagajnama moći birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica«, navodi se u priopćenju.


Prema izmjenama Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, lagane plastične vrećice su plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona, a u Kauflandu su se mogle kupiti na blagajnama, podsjećaju iz tog trgovačkog lanca.
Osim povlačenja plastičnih vrećica, Kaufland Hrvatska s početkom ove godine iz prodaje povlači i jednokratno plastično posuđe te pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamke te će ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima poput proizvoda od papira, drva, šećerne trske i dr.


»Kaufland je već dugi niz godina aktivno uključen u brigu za okoliš, a u fokusu nam je upravo redukcija plastike te uvođenje održivih rješenja, a sve kako bismo doprinijeli čišćem i zdravijem planetu«, ističe u priopćenju voditeljica korporativnih komunikacija u Kauflandu Marija Franić.


Iz Kauflanda Hrvatska, koji je dio grupe Schwarz, podsjećaju da su dio međunarodne strategije te grupe »REset Plastic«, koja se temelji na pet područja djelovanja – izbjegavanje plastike, poseban dizajn proizvoda, recikliranje, uklanjanje plastike iz okoliša te inovativna rješenja i istraživanja.