Pretjerivanje

Velika gospa na HRT-u: Javni servis poput vatikanske televizije

Siniša Pavić

Previše vjerskog sadržaja, nadmašene sve moguće obaveze iz Ugovora HRT-a i Biskupske konferencije / snimio  N. REBERŠAK

Previše vjerskog sadržaja, nadmašene sve moguće obaveze iz Ugovora HRT-a i Biskupske konferencije / snimio N. REBERŠAK

Od jutra do sutra na rasporedu će biti vjerski sadržaji, od misnih slavlja na dalje, a njima će biti dobrano zadojene i emisije koje nominalno ne spadaju u religijske formate, poput Mora ili DnevnikaRazumljivo je da javna televizija za vjerske blagdane posveti određen broj priloga proslavi tih religijskih blagdana, međutim kad javna televizija ima više priloga i emisija nego Vatikanska televizija, više nego ijedna televizija u katoličkom vlasništvu, onda je to doista prešlo sve moguće granice i mjere programskog uređivanja na HRT-u.


Međutim, to više nikoga ne iznenađuje jer HRT je doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru između HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja – kazao nam je Ivica Maštruko, član Programskog vijeća HRT-a zamoljen za komentar pomalo nevjerojatne činjenice da je Službi za odnose s javnošću HRT-a trebalo ogromnih 8.000 znakova ne bili »sažela« detalje posebnog programa što su ga za blagdan Velike Gospe složili urednici javnog servisa.Zgodno je spomenuti kako je primjerice i u siječnju ove godine na jednoj od sjednica Programskog vijeća HRT-a bilo kritika na program od strane vijećnika koji su smatrali da je religijskog sadržaja jednostavno previše za nešto što se zove javna televizija. U tjedniku »Novosti« tih je dana izišao tekst »Katolički televizionari« u kojem je nabrojeno 48 emisija religijskog sadržaja što se u različitom ritmu, emitiraju na televizijskim i radijskim kanalima javnog servisa. Tadašnje čelništvo sve je primjedbe s indignacijom odbacilo. Današnje čelništvo, sudeći po najavi blagdanskog programu, otišlo je još koji korak, koji sat, koji format dalje.

Prijenos misa


Od jutra do sutra vjerski sadržaj, i to da se ne spomene činjenica da će njime biti dobrano zadojene i emisije koje nominalno ne spadaju u religijske formate, već se primjerice zovu More, Dnevnik i tome slično. Na Prvom programu sve započinje prijenosom svečanoga misnog slavlja na otvorenome iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. Svečano misno slavlje na rasporedu je s početkom 10.55, a predvodit će ga bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak. Navečer, u 20.55 na Prvome programu na rasporedu je igrani film Majka Terezija. Na Drugome programu Hrvatske televizije u utorak će biti prikazana prigodna Svlačionica Roberta Knjaza. Prigodna, jer je ekipa Svlačionice pred kamere dovela »trojicu ljudi koji su cijeli svoj život posvetili odricanju u korist drugih«, trojicu svećenika. To su Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, Dragutin Goričanec, humanitarac iz udruge Job te Odilon Beninski, »svećenik na razmjeni«.


U priopćenju se puk upućuje na 18.10 sati kada je na rasporedu dokumentarni film »Edita Marija od Križa« autorice Nade Šurjak. Treći program – onaj za koji se iz ove perspektive čini upravo nevjerojatnim da je, ne tako davno, nudio program ravan onome kanala Arte – točno u 12.00 donosi snimku osmoga festivala marijansko-duhovne klapske pjesme održanoga u Sinju 4. kolovoza 2016. godine. Također na Trećem, u 20.00 ide mjuzikl »Mirakul« autora Dražena Žanka i Ivana Ivice Krajača.


– Ovo iznimno glazbeno-scensko ostvarenje praizvedeno je pred zagrebačkom publikom 4. prosinca prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Potresna je to priča biblijskih razmjera iz junačke hrvatske povijesti, koja govori o šačici od sedamstotinjak hrabrih sinjskih bojovnika i fratara, koji su u neravnopravnoj bitki pod Sinjem pobijedili zastrašujuću armadu od 60.000 turskih ratnika uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske 1715. godine – kaže se, među ostalim, u priopćenju.


I tableti i mobiteli


Ni Četvrti televizijski program ne zaostaje. Tu će se u 8.50 emitirati posebno izdanje dokumentarne serije »Bajkovita Hrvatska« naslovljeno »Katedrala Velike Gospe – Dubrovnik« autora Paule Jusić i Đele Jusića. U 15.05 bit će prikazan dokumentarni film Nine Lovčevića »Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić«! Dakako, tu je i radijski programa, pače programi. Na Prvom programu HR-a od 11.00 izravno će se prenositi sveta misa iz Nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a prigodne sadržaje u povodu blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza pripremili su i međunarodni multimedijski program HRT Glas Hrvatske te Radio Sljeme i HRT-ove lokalne radiopostaje. I na kraju, iako ne manje važno, ako ste umjesto krunice voljni svetištima pronositi tablete i mobitele, tu je i podatak da ćete na istima moći pratiti sav prigodan program HRT-a.


– Svi sadržaji su impregnirani vjerskim sadržajem, a ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobra ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja, nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama – ne dvoji Maštruko.