Još mjesec dana

VELIKA ANKETA Za koga biste glasovali da su danas parlamentarni izbori?

Tihana Tomičić, P. N.

Foto PIXSELL / arhiva NL

Foto PIXSELL / arhiva NL

U sadašnjem sazivu Sabora, kako je dobro poznato, tanku HDZ-ovu većinu održavali su glasovi osam manjinskih zastupnika, te takozvanih žetončića iz redova kluba stranke Milan Bandić 365, te HNS-a i niza nezavisnih zastupnikaHoće li parlamentarni izbori 5. srpnja razbiti duopol HDZ-a i SDP-a, i donijeti raznorodniji saziv Sabora nego ikad prije, uz ulaz populista, novih desnih snaga ili potpuno novog lica ljevice? Odgovor ćemo znati 5. srpnja u ponoć, a dotad će se ispitivati preferencije birača, pa tako i u ovoj anketi.U sadašnjem sazivu Sabora, kako je dobro poznato, tanku HDZ-ovu većinu održavali su glasovi osam manjinskih zastupnika, te takozvanih žetončića iz redova kluba stranke Milan Bandić 365, te HNS-a i niza nezavisnih zastupnika.


Na samim izborima u rujnu 2016. godine omjer snaga bio je bitno drugačiji, no pretrčavanja u druge tabore rezultirali su drastičnim padom broja zastupnika SDP-a, dok su se neke stranke, poput HNS-a rasčetvorile, a pad su doživjeli i Most, kao i Živi zid kojega danas čini dvije grupacije – Stranka Ivana Pernara i ostaci nekadašnje stranke koji su ostali uz Ivana Vilibora Sinčića, dok je SNAGA postala samostalna grupacija.
Sada na izbore 5. srpnja izlaze potpuno nove kombinacije – HDZ se osjeća snažnim i na izbore ide sam, uz dio nezavisnih pojedinaca i nekih iz HSLS-a, ako ih uspije motivirati za svoju stranu. Nasuprot je SDP sa svojom Restart koalicijom, u kojoj su i HSS, HSU, GLAS i SNAGA, uz ambiciju da pobijedi i da Davor Bernardić postane novi premijer.


Treća grupacija, potpuno nova, jest Domovinski pokret Miroslava Škore koji u bitku ulazi s kapitalom sa predsjedničkih izbora, ali i nekim kapitalcima koje preuzima HDZ-u, no i uz pomoć Suverenista među kojima su i Hrvoje Zekanović i Zlatan Hasanbegović, dok se Most pokušava spasiti nizom novih akvizicija, od bračnog para Raspudić, Marije Selak i Nina Raspudića, te u Rijeci Marina Miletića sa snažnom kampanjom na digitalnim mrežama i među mladima. 


Slijeva se pak, posebno u glavnom gradu Zagrebu, formira novi savez građanskih snaga kojega čine Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta, a glavna agenda im je donošenje novog zakona o obnovi Zagreba, ali istovremeno i u drugim krajevima Hrvatske izlaze sa svojim liderima, mladim socijalistima i intelektualcima. S druge strane, još nije potvrđeno hoće li stranka Milana Bandića uopće izaći na ove izbore, ili će se čuvati za novu bitku na lokalnim izborima 2021. u Zagrebu.


U Istri sa PGS-om ide IDS, na sjeverozapadu Hrvatske Reformisti Radimira Čačića, Pametno je uz Fokus jak u Splitu, dok se HNS pokušava spasiti od radikalnog pada otkako su izabrali suradnju s HDZ-om u Vladi. Prisutni su i Demokrati Miranda Mrsića zajedno sa Hrvatskim laburistima, a u Istri i s Damirom Kajinom. Novoformirana Stranka s imenom i prezimenom, u kojoj je Dalija Orešković i niz drugih poznatih imena, također će se boriti, jednako kao i Stranka Ivana Pernara i Živi zid, naravno odvojeno, a u 8. jedinici tu će biti i nezavisni Marin Škibola, te Bura Hrvoja Burića.


Konkurencija možda veća nego ikad, a ono što je dobra vijest, jest da i dalje postoji preferencijalno glasanje, i da birači imaju mogućnost zaokružiti jedno ime po vlastitom izboru na listi za koju glasaju, i ta osoba ulazi izravno u Sabor, ako dobije iznad 10 posto na svojoj listi.