Slučaj Zambija

Veleposlanik iz Afrike: Bilo je nekoliko prijetnji, postojala je mogućnost da se pripremi neka nova optužba

P. N.

Tomislav Bošnjak / Foto Žarko Basic / Pixsell

Tomislav Bošnjak / Foto Žarko Basic / Pixsell

“Nakon što je sutkinja donijela oslobađajuću presudu, sljedeća 24 sata sadržavala su nekoliko kritičnih trenutaka i teško je reći koji je od njih bio kritičniji od drugoga”, rekao je veleposlanik 


Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak u Dnevniku N1 televizije komentirao je oslobađanje Hrvata koji su se uputili u Hrvatsku sa svojom posvojenom djecom. “Dolazak naših 12 državljana, osmero punoljetnih, četvero maloljetnih, u Hrvatsku, za sve nas je kruna onoga za što smo se zalagali već dosta dugo”, rekao je veleposlanik Tomislav Bošnjak za N1.


“I zaista smo to dočekali, svi koji smo involvirani, od premijera, ministra, dužnosnika u ministarstvu vanjskih poslova i veleposlanstvima, s velikim olakšanjem i velikim zadovoljstvom”, rekao je veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.
Rekao je i da su imali sve razloge zašto su bili suzdržani u izjavama. “Nismo bili sigurni hoće li se sve provesti kako smo organizirali, kako smo planirali, sve dok zrakoplov nije poletjeo iz Lusake”, rekao je veleposlanik.


“Nakon što je sutkinja donijela oslobađajuću presudu, sljedeća 24 sata sadržavala su nekoliko kritičnih trenutaka i teško je reći koji je od njih bio kritičniji od drugoga”, rekao je veleposlanik i dodao da je bilo nekoliko prijetnji te da je postojala mogućnost da se pripremi neka nova optužba.


“Možete si zamisliti s kakvim olakšanjem dočekali kraj svega i kad je zrakoplov konačno s osmero roditelja i njihovo četvoro djece uzletio u Lusaki”, rekao je veleposlanik.


Rekao je kako se pravosuđe u Zambiji jako razlikuje od onog u Hrvatskoj.


“Dapače to je i razlog zašto je premijer ocijenio da mene pošalje u Ndolu”, rekao je veleposlanik i rekao da su on i njegov tim morali paziti da njihova uloga u svemu ne bude okarakterizirana kao miješanje u zambijsko pravosuđe.