Kritična situacija

Većina stručnjaka iz Vladinog savjeta traži da se “varaždinski model” hitno uvede u cijeloj Hrvatskoj

Hina

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da smo u proteklih 14 dana na četvrtom mjestu po broju novozaraženih u EU, s incidencijom od 894,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, a lošiji od nas samo su Austrija, Slovenija i LuksemburgStručnjaci traže da se strože epidemiološke mjere uvedu odmah, donosno da se Varaždinski model primijeni na čitavu Hrvatsku, piše u utorak Večernji list.


Među članovima Vladina Znanstvenog savjeta dobar se dio istaknutih znanstvenika zalaže za hitno uvođenje strožih mjera, navodi dnevnik.


“Mjere treba postrožiti. Između ostaloga treba pokušati limitirati obiteljska okupljanja jer u ovom stadiju razvoja epidemije takva okupljanja mogu biti dostatna za nesmetano širenje virusa.
Razumljivo mi je da se ne ide na potpuno zatvaranje, ne samo poduzeća već i škola, napose nižih razreda, ali neke djelatnosti uz koje se vežu okupljanja kao glavni uzrok širenja virusa jednostavno treba izričito zabraniti i sankcionirati prekršaje”, kaže Stipan Jonjić, jedan od naših vodećih virusnih imunologa.


Epidemiolog Branko Kolarić kaže da smo u proteklih 14 dana na četvrtom mjestu po broju novozaraženih u EU, s incidencijom od 894,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, a lošiji od nas samo su Austrija, Slovenija i Luksemburg.


Neke zemlje EU s razlogom su, kaže, uvele stroge mjere i prije velikog rasta broja zaraženih baš zato da bi ga spriječile, donosi Večernji list.