Hrvatska ljekarnička komora

VAŽNO Objavljena su pravila ponašanja u ljekarnama za vrijeme koronavirusa

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZAUred Hrvatske ljekarničke komore objavio je preporuke o odgovornom ponašanju pacijenata u ljekarnama za vrijeme epidemije koronavirusa, u kojima ih upućuju na održavanje razmaka od ljekarnika i osoba koje čekaju u redu, a uvedena su i ograničenja u izdavanju proizvoda po pacijentu. 


Na plakatima zalijepljenima na ulazima u ljekarne pacijente se moli da u ljekarnu ne ulaze ako su unutar prethodnih 14 dana bili u inozemstvu, kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili s osobama u samoizolaciji. 


Pacijenti s respiratornim simptomima neka se jave svojem liječniku
Isto vrijedi i za pacijente koji imaju simptome respiratorne bolesti poput kašlja, kihanja, grlobolje, povišene tjelesne temperature ili kratkog daha. Takvi se pacijenti trebaju telefonom javiti svom nadležnom liječniku ili nazvati 112.


Ulaz u ljekarnu se odvija prema redoslijedu, tako da se unutar ljekarne ne stvara red i gužva. Na jednom radnom mjestu poslužuje jedna osoba, a nakon što se oslobodi jedno radno mjesto, u ljekarnu ulazi sljedeća osoba. 


U redu izvan ljekarne treba održavati razmak od barem jednog metra, a kod razgovora s djelatnicima ljekarne nužan je razmak od 1,5 metra.


Pacijenti prilikom kupnje dezinficijensa, maski i lijekova trebaju imati na umu da je njihova prodaja ograničena, a preporuča se i da koriste kartični oblik plaćanja. 


Ako osoba kašlje i kiše, treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom, poslije ju odbaciti u koš za otpad s poklopcem izvan ljekarne te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.


Maksimalno dva pakiranja proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora


Kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama, Komora je pripremila ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta.


Ljekarnici mogu izdati maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora; jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana; dvije kutije bezreceptnog lijeka te maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.


“Danas u Hrvatskoj imamo dovoljne količine maski i dezinficijensa, no one nisu dostupne u bolnicama, domovima zdravlja i ljekarnama, već su u domovima neodgovornih ljudi koji su stvarali pretjerane zalihe. Na nama je odgovornost da se slična situacija ne dogodi i s lijekovima”, stoji u priopćenju. 


Radno vrijeme ljekarni za sada ostaje isto


Unatoč ograničenjima koja su postavili županijski stožeri za civilnu zaštitu za radno vrijeme za određene djelatnosti, radno vrijeme ljekarni ostaje isto kao i prije epidemije. 


Komora je izdala i prijedlog mjera za poslodavce u ljekarničkoj djelatnosti u kojima se preporuča kontinuirano provjetravanje radnih prostora, minimalno tri puta dnevno dezinficiranje dodirne površine i uklanjanje časopisa i letaka iz prostora. 


Trebaju ugraditi mobilne pleksiglas ili slične pregrade kako bi ljekarnički tim zaštitili od kapljičnog prijenosa virusne bolesti.


Također trebaju omogućiti djelatnicima što češću izmjenu radne odjeće i organizirati rad tako da je u istoj smjeni uvijek isti ljekarnički tim, kako bi se preveniralo prenošenje bolesti na cijeli tim ljekarne.