Profil kandidata

Važni HDZ-ovi ministri surađivali su s mladim Tomaševićem: “Ne mogu o njemu reći ništa loše, bio je spreman na dijalog”

Dražen Ciglenečki

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević bio je prije 17 godina u Savjetu za mlade, tijelu koje je osnovala Sanaderova vlada. S njim su surađivali i stekli prve impresije i tadašnji HDZ-ovi ministri Jadranka Kosor, Tomislav Ivić i Dragan PrimoracZAGREB – Jadranka Kosor puno je toga prošla u politici, obnašala je mnoge dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.


U jednom je tako razdoblju svoje političke karijere čak bila i šefica Tomislavu Tomaševiću, lideru Možemo! koji je na dobrom putu da 30. svibnja postane gradonačelnik Zagreba. Bilo je to u vrijeme kada je Jadranka Kosor kao potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vodila Savjet za mlade. To je tijelo 2004. osnovala Vlada Ive Sanadera, a 2005. je u njega ušao i Tomašević.


Kako je on nedavno rekao u Saboru, mladima se bavi od svoje 18. godine, a napredovao je do mjesta predsjednika Mreže mladih Hrvatske i to mu je pružilo priliku da se uključi u rad Savjeta za mlade.
Predsjednica Savjeta bila je, dakle, Jadranka Kosor, a njezini zamjenici ministri znanosti i zdravstva Dragan Primorac i Neven Ljubičić te Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Tomašević je, znači, u to doba surađivao sa samim HDZ-ovcima.


No, oni ga baš ne pamte kao člana Savjeta za mlade, nisu tada stekli dojam da ispred njih sjedi budući zagrebački gradonačelnik.


Pozitivan dojam


– Nije taj Savjet osnovan forme radi, mi smo se redovito sastajali i bilo je tu nekih zanimljivih ideja o projektima koje smo pokretali. Ali, ne mogu reći da se Tomaševića sjećam po nečem posebnom. Bilo je nekih drugih članova, recimo jedna mlada djevojka, koji su bili angažiraniji. Vjerujem da bih zapamtila da se on nečim istaknuo, rekla nam je jučer Jadranka Kosor.


Prvi je put, kaže, Tomaševića zapravo primijetila u ljeto 2010. dok je bila premijerka, kada je on bio među inicijatorima prosvjeda protiv gradnje trgovačkog centra Tomislava Horvatinčića. Policija je odnosila ljude koji su zasjeli po Varšavskoj ulici, oporba je na to oštro reagirala, a Jadranka Kosor morala je odgovarati na novinarska pitanja o tome i razumljivo je da joj je Tomaševićeva uloga u ovoj akciji ostala u sjećanju.


Kad smo Primorca zamolili da se prisjeti svojeg iskustva s Tomaševićem iz Savjeta za mlade, zatražio je kraći time out. Nije mu, međutim, pomogao.


– Ipak je to bilo davno, moram priznati da ga nisam zapamtio iz tog perioda. Ali, kasnije sam u nekoliko navrata stekao vrlo pozitivan dojam o Tomaševiću, posljednji put nakon potresa u Petrinji i okolici. Tomašević je tamo bio na terenu kao volonter Civilne zaštite, a ja sam došao s izaslanstvom naše humanitarne udruge CRO UNUM, u kojem su bili vrhunski hrvatski sportaši, olimpijci. S dva kombija smo dovezli hranu, brojne potrepštine i srećom smo u Petrinji naišli na Tomaševića koji je bio jako susretljiv. Bilo je već dosta kasno, bili smo umorni, a Tomašević je postupio toplo, ljudski, poveo nas je do skladišta gdje smo istovarali robu. Inače bismo lutali. Takve su mi situacije ostale u sjećanju u vezi s Tomaševićem, ispričao nam je ministar znanosti u Sanaderovoj vladi.


Spreman za dijalog


Od svih spomenutih, s Tomaševićem je vjerojatno najviše kontaktirao Ivić. Ni on ga, doduše, ne pamti po njegovom doprinosu u Savjetu za mlade, ali Ivić se s Tomaševićem nalazio tijekom procesa izrade Zakona o savjetima mladih.


– Nešto je zapelo s tim zakonskim prijedlogom i Jadranka Kosor je onda mene zadužila da se njime pozabavim. U tu sam se svrhu dva, tri mjeseca često sastajao s Tomaševićem i Eminom Bužinkić.


Ne mogu o Tomaševiću reći ništa loše, štoviše. S njim se moglo razgovarati i na kraju smo napravili zakon kojim je bila zadovoljna i ta ekipa iz civilnog sektora. Tomašević uopće nije bio isključiv, ni ideološki, ni na bilo koji drugi način. Bio je spreman za dijalog. Cilj nam je bio pomiriti suprotstavljena stajališta o savjetima mladih i uspjeli smo zajednički pronaći rješenja. Zato o Tomaševiću iz tog vremena mogu kazati sve najbolje, rekao nam je Ivić.


Emina Bužinkić je danas predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva, a Tomaševć, eto, sasvim blizu preuzimanja dužnosti gradonačelnika Zagreba.


– Sjajan mu je rezultat iz prvog izbornog kruga i sigurno je da ima šanse biti izabran. Ne znam, naravno, kakav bi Tomašević bio gradonačelnik, ali, ponavljam, moje je iskustvo da se s njim može raditi, zaključuje Ivić, koji je obnašao niz visokih dužnosti u HDZ-ovim vladama. Operativno je o Savjetu za mlade brinula tajnica Mirela Miharija, djelatnica u resoru kojem je na čelu bila Jadranka Kosor.


– Slala sam svima pozive za sjednice, vodila zapisnik i, koliko se sjećam, Tomašević je, iako mlad, bio prilično aktivan u Savjetu. Nije samo sjedio na sjednici i čekao da ona završi. Lobirao je za ideje koje je smatrao dobrima, rekla nam je Mirela Miharija.