Vatrena stihija kraj Trogira

Vatrogasci drugu noć zaredom ostaju na požarištu u Segetu Gornjem

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako Hina doznaje od županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, večerašnja situacija je slična onoj od sinoć, a to znači da daleko u brdu gori, dok vatre srećom nema oko kućaI večeras će kao i prethodnu noć vatrogasci ostati na požarištu Segeta Gornjeg koji se danas popodne nakon što je jutros stavljen pod nadzor vatrogasaca ponovno aktivirao.


Kako Hina doznaje od županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, večerašnja situacija je slična onoj od sinoć, a to znači da daleko u brdu gori, dok vatre srećom nema oko kuća. Rekao je da je Labin obranjen, da će večeras na terenu ostati 120 vatrogasaca, dok će ujutro nove snage slati po potrebi.


Tijekom popodneva na požarištu od Segeta Gornjeg preko Planog do Labina bilo je 123 vatrogasaca sa 54 vozila, a osim dva Canadaira i dva Air tractora u pomoć su im stigle i Državne intervencijske postrojbe iz Splita i Dubrovnika, vatrogasci s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, susjednih županija, ali i vatrogasci s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Zbog gašenja je požara u jednom momentu za cijeli promet bila zatvorena i županijska cesta Plano-Prgomet, pa su se vozila preusmjeravala zaobilazno.
Ranije je večeras glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za medije najavio da će vatrogasci cijelu noć dežurati i sanirati požarište, da će braniti kuću po kuću, te gasiti vatru do jutra nakon čega će napraviti novi raspored snaga. “Učinit ćemo sve da ne dođe do ozljeda, ali i da ne izgori niti jedna kuća”, poručio je.


Požar u Segetu Gornjem je planuo u ponedjeljak nešto poslije 10 sati, u njemu je izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika. Jutros je stavljen pod nadzor vatrogasaca no već nekoliko sati kasnije vjetar ga je ponovno rasplamsao i u kratkom vremenu totalno raspirio put Planog i Labina.


Policija je danas očevidom utvrdila kako je uzrok požara bilo iskrenje dalekovoda do čega je došlo zbog građevinskih radova. Pretpostavlja se kako je do večeras izgorjelo već tisuću hektara, a hoće li ostati na tome, vidjet će se sutra ujutro kada se u ranim satima očekuje pomoć zračnih snaga.