Vremenska prognoza

Vakula najavio veliku promjenu vremena i snijeg koji će dopuhati sve do mora: ‘Minusi dolaze’

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Početkom tjedna opet ponegdje obilnija oborina, a u ponedjeljak prema večeri, uz pad temperature, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nekim nizinamaSljedećih će dana biti promjenljivo vrijeme te postupno hladnije, pa će osim kiše ponegdje biti i snijega – osobito u gorju, i to možda već u subotu, te gotovo sigurno u drugom dijelu ponedjeljka, kada su pahulje moguće i u nekim nizinama, a nošene jakom i olujnom burom – i podno Velebita, prognozira meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Budući da će nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno toplog vremena u sljedećem tjednu biti zimskih uvjeta – ne zaboravite na zimsku opremu, a i stavljanje odgovarajuće “zimske” rashladne tekućine za motor i za pranje vjetrobranskih stakala. “Minusi” dolaze! Manji već za vikend, a zamjetniji sredinom sljedećega tjedna.


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.


U petak kiša češća na moru
“U petak će na istoku zemlje uz sunčana razdoblja i slab do umjeren jugozapadnjak danju biti oko 13 °C, a ujutro između 7 i 9 °C. No iz promjenljive naoblake ponegdje će pasti i malo kiše.


U središnjoj će Hrvatskoj kiša biti rijetka pojava. Uz izmjenu oblačnih i sunčanih razdoblja bit će relativno toplo, od 11 do 14 °C. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak.


U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, uz ponegdje i jak jugozapadnjak, a lokalno je moguć i poneki olujni udar. Bit će i dalje od jutra relativno toplo, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 10 °C u gorju do 15 °C na obali, na nekim otocima i do 17 °C. Bit će promjenljivo, no kiša će u Istri vjerojatno izostati.


U Dalmaciji će kiša biti češća, lokalno moguće i obilnija, praćena grmljavinom. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome moru i jak.


Na jugu Hrvatske će kiše biti manje, a sunčanih razdoblja ipak više. Jugozapadnjak će biti najslabiji, a temperatura zraka najviša – jutarnja oko 15 °C, a najviša dnevna do 19 °C.”


U novome tjednu osim kiše ponegdje i snijega


“Sljedećih dana na kopnu ipak zahladnjenje, pa već u subotu u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Početkom tjedna opet ponegdje obilnija oborina, a u ponedjeljak prema večeri, uz pad temperature, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nekim nizinama. Stoga budite oprezni u prometu, ne samo zbog mjestimičnog snijega, nego od nedjelje i zbog moguće poledice, koja je još vjerojatnija tijekom stabilnijeg utorka i srijede.


Na Jadranu u subotu stabilnije, uz buru, no u nedjelju će opet jačati jugo, s kojim dolaze oblaci, prema večeri i kiša, najprije na sjeveru, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Jugo u ponedjeljak popodne pod Velebitom okreće na olujnu buru s kojom čak i poneka pahulja može dolepršati do obale. No prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena, a i bura će slabjeti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.