Prognoza vremena

Vakula najavio grozan petak za sve kojima smeta južina: Spremite se na jako loš dan

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler; Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler; Davor Puklavec/PIXSELL

Očekuju se česte kiše, i to obilnije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaruAko južina negativno djeluje na vaše zdravlje i raspoloženje – petak će vam biti još lošiji od prošlih dana, najavljuje meteorolog HRT-a Zoran Vakula.


U mnogim područjima dodatno i zbog česte kiše, obilnije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a još veći stupanj upozorenja – narančasti, drugi od tri moguća stupnja – prognostičari DHMZ-a objavili su zbog olujnog juga.


Za vikend će još prilično vjetrovito i kišovito biti na jugu Hrvatske, a sasvim suho ne može se jamčiti ni u sjevernijim krajevima.

No, neprijeporan je nastavak za ovo doba godine iznadprosječno visoke temperature zraka.


Štoviše, ova veljača nije “samo” rekordno topla u znanoj povijesti mjerenja, nego je srednja temperatura zraka viša čak i od prosječne za ožujak, što se jako rijetko događa.


A sljedećih će nam se dana dogoditi i ublažavanje suše, koja postoji u većini Hrvatske, uz samo rijetke iznimke, kaže Vakula u prognozi za HRT.


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane prognostičara DHMZ-a.


Petak: Oblačnije, vjetrovitije, kišovitije


Petak će na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj biti još oblačniji, vjetrovitiji i kišovitiji od četvrtka pa su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenje žutog – prvog stupnja zbog lokalno obilne kiše, te narančastog – drugog od 3 moguća stupnja zbog često olujnog juga, u gorju južnog i jugozapadnog vjetra.U najvišem gorju moguć je i snijeg. Temperatura zraka tijekom dana bez znatnije promjene – uz more od 10 do 15 °C, u unutrašnjosti 6 do 11 °C.


Za veljaču iznadprosječno toplo i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz južinu i vjetrovito, uz more i jače valovito, te uz čestu kišu, osobito prema kraju dana i u obliku pljuskova pa bi neke rive mogle biti poplavljene.


Na jugu Hrvatske samo malo slabije jugo te do večeri rjeđa i ne odviše obilna kiša, a vjerojatna su i sunčana razdoblja, uz koja će temperatura zraka biti od 12 do 17 °C.


Samo malo niža u središnjoj Hrvatskoj, premda uz prevladavajuće oblačno vrijeme, te često umjeren, osobito u gorju i jak južni i jugozapadni vjetar. Povremena kiša vjerojatnija je popodne i osobito navečer.


Kiša je lokalno moguća i u većinom oblačnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će uz pretežno umjeren južni vjetar temperatura ujutro biti oko 8 °C, poslijepodne pak od 15 do čak 17 °C.


Stiže nova nevolja


Iznadprosječno toplo i u nastavku veljače, ali od nedjelje uz ipak svježija jutra, na kopnu i većinom slabiji vjetar. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, te u južnijim kopnenim krajevima uz svakodnevnu povremenu kišu, a u sjevernijima uglavnom u nedjelju.Na Jadranu kiša još češća, osobito na južnijem dijelu i obilnija, za vikend gdjekad i uz izraženije pljuskove praćene grmljavinom, pri čemu i jugo na jugu još većinom jako, povremeno i olujno.


Osim juga, nevolje bi nekima moglo stvarati i oštro – južni vjetar, lokalno prolazno i jugozapadni, poznatiji kao garbin i lebić.