Cijepljenje protiv gripe

Užarili se telefoni u ordinacijama, ljekarne odmah rasprodale sve zalihe cjepiva protiv gripe

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sve ugrožene skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje to će i dobiti, a gužvi neće biti jer će svaki pacijent dobiti svoj termin. Interes je 50 posto veći nego ranijih godinaKampanja cijepljenja protiv gripe jučer je započela u cijeloj Hrvatskoj, a u Primorsko-goranskoj županiji Nastavni zavod za javno zdravstvo ordinacijama liječnika obiteljske medicine podijelio je dvadesetak tisuća doza cjepiva protiv gripe. Ostatak do 40 tisuća sveukupno naručenih doza u ovoj turi trebao bi stići do kraja mjeseca, a najavljena je još jedna tura cjepiva koja bi u Hrvatsku trebala stići u prosincu.


Sve doze namijenjene su skupinama koje imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe: starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i trudnicama. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kažu da se pacijenti naručuju za cijepljenje te da nema razloga za gužve u ordinacijama s obzirom da će, prema sadašnjim najavama, kampanja cijepljenja trajati do prosinca.


Dr. Mirjana Krstić Arbanas, liječnica obiteljske medicine u Bakru, podsjeća kako je i u ovom slučaju važno pridržavati se epidemioloških mjera. U njezinoj ordinaciji interes za cijepljenjem je velik te je za ovu sezonu iskazala oko 50 posto više potreba za dozama cjepiva protiv gripe.


Strah od zaraze
– Radimo tako da u određenom terminu naručujemo na cijepljenje pacijente u razmacima od desetak minuta. Trenutno nam je na raspolaganju malo više od polovine naručenih doza. Prošle godine svi su pacijenti cijepljeni, a vjerujem da će tako biti i ove. U prilog nam ide i tajming jer smo u pravilu s cijepljenjem protiv gripe kretali u studenom, a sada cijepimo već polovicom listopada, ističe Krstić Arbanas.


S druge strane, ljekarnici koji su se također uključili u ovogodišnju kampanju cijepljenja protiv gripe, kažu da je akcija Hrvatske ljekarničke komore premašila sva očekivanja. U ovu je kampanju uključeno 80 ljekarni u državi gdje su se građani koji se ne ubrajuju u rizične kategorije mogli cijepiti uz liječnički recept i nadoplatu od 96 kuna.


– Telefoni su nam se zažarili, a ljudi dolaze po narudžbi, kaže Nina Šavko Keser, voditeljica ljekarne Prima Pharme u Ulici Fiorello la Guardia, jedne od triju ljekarni koje su se u Primorsko-goranskoj županiji uključile u cijepljenje protiv gripe. Sva su cjepiva već rezervirana, a zainteresirani dolaze po narudžbi kako bi ih u ljekarni cijepili liječnici primarne zdravstvene zaštite koji su uključeni u ovu akciju.


– Mi možemo cijepiti 60 ljudi, za što smo izdvojili deset sati. Cijepit ćemo ovaj i sljedeći tjedan, a svi su termini popunjeni. Narudžbe smo počeli primati prije desetak dana, a javljaju nam se i neki zainteresirani iz drugih gradova poput Zagreba gdje je interes za cijepljenjem na ovaj način još veći. Cjepiva u slobodnoj prodaji više nema i zasad nemamo informaciju hoćemo ga li dobiti još ove godine, objašnjava Šavko Keser.


Šator na Mlaki


Kao i ranijih godina, liječnici obiteljske medicine cijepit će i na komercijalnoj osnovi, ali samo ako ostane cjepiva koja su u ovom trenutku namijenjena isključivo rizičnim skupinama koje imaju pravo na besplatno cijepljenje.


Jučer je počelo cijepljenje i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a. U kampanju su ovaj put osim epidemiologa uključeni i specijalisti školske medicine. Ispred nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na Mlaki jučer su se u šatoru cijepili građani koji imaju pravo na besplatno cijepljenje, ali nemaju obiteljskog liječnika ili prebivalište na ovom području.


– Najveći dio cjepiva distribuiran je liječnicima obiteljske medicine, a mi cijepimo osobe koje nisu rezidenti ili nemaju obiteljskog liječnika. U ovoj turi za to smo izdvojili dvjestotinjak cjepiva, rekao je glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja mjeseca trebao bi distribuirati 590 tisuća doza cjepiva protiv gripe. U prosincu bi, kako je jučer najavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, trebalo stići još 130 tisuća doza cjepiva protiv gripe.


Prošle je godine u PGŽ-u zabilježeno 2.290 slučajeva gripe, a u cijeloj državi 59.714 slučajeva. Od posljedica gripe umrlo je 26 osoba.