Stupilo na snagu

Uvedeno novo pravilo: Evo koliko gotovine možete prenijeti preko granice EU

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ako carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10.000 euraZa sve one koji preko granice prenose gotovinu, stiže promjena iz Europske unije.


Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Europske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10. 000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti, prenosi Večernji.


– Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen, poručuju iz Unije.
Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.


Za početak, proširit će se definicija ‘gotovine’ i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete.


Ako carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.


Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u Uniju.


Spomenuto pravilo Unije postalo je dio hrvatskog zakonodavnog sustava 7. svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor, prenosi Večernji.