Strasbourg

Ursula Von Der Leyen nahvalila Hrvatsku, a Plenkoviću poručila: ‘Skidam ti kapu, Andrej’

P. N.

Reuters

Reuters

Na njen govor reagirala je već bivša premijerka Jadranka Kosor. Ima li gđa. Ursula ikakve informacije o hrvatskoj stvarnosti? Njen govor su "moje pjesme moji snovi"", napisala je Kosor na TwitteruPremijer Andrej Plenković danas je u Europskom parlamentu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.


– Za RH i sve moje sugrađane ovo je povijesni trenutak. Tek prije 30 godina u Hrvatskoj su održani prvi slobodni izbori. Time je nakon devet stoljeća hrvatski narod ponovno stekao svoju suverenost, a Hrvatska se vratila na političku kartu svijeta. Drago mi je da upravo danas, uoči 28. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, kada su tadašnje članice Europske zajednice priznale Hrvatsku, imam priliku govoriti u Europskom parlamentu, rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi N1.


– Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u idućih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od EU-a imaju opipljive koristi”, kazao je hrvatski premijer, dodajući da je pred svima njima nekoliko važnih zadaća. Uz višegodišnji financijski okvir, potrebno je osigurati zajedništvo i jedinstvo, prebroditi gospodarske i demografske razlike među članicama Europske unije. “Moramo napraviti Europu učinkovitijom i vidljivijom, a da bismo to postigli moramo djelovati brzo. Ne možemo dopustiti da ne ispunimo planove 2021. zajedno s predsjednikom Europskog vijeća, nastavljamo razgovore na najvišoj razini”, kazao je Plenković. Nadalje, potrebno je osigurati uredno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. “Iako će nam biti žao što jedna članica napušta Europsku uniju, to bi trebala biti nova početna pozicija za izgradnju bliskih partnerskih odnosa Europske unije u budućnosti”, ustvrdio je Plenković.
Nakon njega, europarlamentarcima se obratila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, govoreći o Hrvatskoj u superlativima.


“Trebat će nam ta odlučnost, jedinstvo i energija po čemu su Hrvati poznati”, kazala je Von der Leyen, dodajući da “skida kapu” premijeru Plenkoviću.


“Prije nekoliko dana, kolegij Europske komisije imao je priliku uživati u sjajnom gostoprimstvu u Hrvatskoj. Ondje smo proveli nekih 28 sati i uživali u hrvatskoj kulturi, tradiciji i svemu onome što je hrvatski doprinos Europskoj uniji. Imali smo fantastičnu ceremoniju, svečanost u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i tu smo vidjeli veliko oduševljenje i doista smo uživali. Hvala vam na tome”, kazala je predsjednica Europske komisije.


– Znam, Andrej, da je ovo mjesto koje ti je osobito priraslo srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su bili pripravnik u Europskom parlamentu i govoriti kao predsjednik Vlade svoje države. Svaka čast!”, kazala je nasmijana Von der Leyen, prenosi N1.


Na njen govor reagirala je već bivša premijerka Jadranka Kosor.


– Ima li gđa. Ursula ikakve informacije o hrvatskoj stvarnosti? Njen govor su “moje pjesme moji snovi””, napisala je Kosor na Twitteru.