Na daljinu

Upisi u srednje škole kompletno će ići online. U školu ne treba dolaziti ni zbog upisne dokumentacije

Ingrid Šestan Kučić

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Ministarstvo je dakle propisalo mogućnost dostave prijavnica za upis, kao i dokumenata o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, i elektroničkim putemMinistarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da će se od ove godine upisi u srednje škole u cijelosti održavati online te se neće trebati dolaziti u škole.


– Za razliku od prethodnih godina, kada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, sada se daje mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem čime se cijeli postupak modernizira i ubrzava, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole, najavljuju iz Ministarstva.


Ministarstvo je dakle propisalo mogućnost dostave prijavnica za upis, kao i dokumenata o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, i elektroničkim putem. Isto tako, nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata – 25. srpnja učenici ili roditelji upisnice u srednju školu mogu dostavljati i elektroničkim putem, što do sada nije bilo moguće. Svoju odluku objašnjavaju činjenicom da se upis učenika u prvi razred srednje škole događa u specifičnim okolnostima tijekom ove školske godine – epidemija koronavirusa, štrajk, provedba nastave na daljinu, kasniji završetak nastavne godine za 12 dana u odnosu na prošlu godinu zbog nadoknade nastave izgubljene u štrajku.
– Sve je to utjecalo na upisne rokove u ljetnom upisnom roku, a oni su uvjetovani postupcima i tehničkim uvjetima tijekom elektroničkih prijava i upisa u srednje škole koji moraju biti takvi da svima daju jednake prilike. Objava konačnih ljestvica poretka kandidata ove godine iznimno je pomaknuta na 25. srpnja, s obzirom na kasniji završetak nastavne godine, što je 12 dana kasnije u odnosu na prošlu godinu.


Međutim, učenici i roditelji mogu sve obaviti elektronički – na daljinu, poručuju iz Ministarstva.