Na koljenima

Ugostitelji razočarani jer restorani ostaju zatvoreni: ‘Ovo je cipelarenje. Kad budemo mogli raditi, računi će nam biti blokirani’

Alenka Juričić Bukarica

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ugostitelji ističu kako im se dozvoljava da svakodnevno kuhaju na potresom stradaloj Banovini, ali ne smiju raditi u svojim objektima



RIJEKA – Odlukom Nacionalnog stožera kako će ugostiteljski objekti ostati zatvoreni do kraja siječnja, ugostitelji su očekivano razočarani. Ukazuju kako im se dozvoljava da svakodnevno kuhaju na potresom stradaloj Banovini, ali ne smiju raditi u svojim objektima, kao i da su pekare i benzinske s kavom »to go« postale nova okupljališta. Marin Medak, predsjednik Nacionalne druge ugostitelja koji s kolegama već danima na području Gline i Petrinje kuha za ovdašnje stanovništvo pogođeno potresom, kazao nam je kako je ovo sramota i cipelarenje ugostitelja.


– Jednostavno nema nikakve logike da se nas drži zatvorenima i da se mjere produljuju na ovaj način. Ugostiteljske objekte treba otvoriti i pustiti da radimo, a u najgoroj varijanti barem se već trebalo riješiti da objekti jednostavnih usluga, koji su zakonom definirani da mogu u jednokratnoj ambalaži nuditi hranu »to go«, mogu isporučivati ili dostavljati hranu i piće, da se caffe barovima dozvoli izdavanje kave i ostalog te da se otvore terase. To je minimum koji su morali dozvoliti, kazao nam je Medak, navodeći kako nije bilo razgovora sa Stožerom prije produžetka ovih mjera, dapače već neko vrijeme nema komunikacije s predstavnicma Stožera.


Što se tiče komunikacije s vladajućima vezano za mjere koje su, kako kaže, »izrazito kaotične«, zadnji put su se s predstavnicima vlasti sreli počekom prosinca i unatoč obećanjima da će biti još razgovora, do sada ništa. Pojašnjavajući, pak, što znači da su Vladine mjere kaotične, naveo je primjer fiksnih troškova.


Reketari i zelenaši




– Mi platimo, recimo, sto tisuća kuna najma i od toga imamo 20.000 kuna PDV-a. Taj iznos platimo početkom prosinca za taj mjesec, a onda tek u siječnju kroz e-poreznu moramo dokazati da smo to platili, da bi onda država krenula u proces vraćanja PDV-a u periodu od 60 dana, kada se obradi dokument. Mi ćemo te novce, dakle, dobiti tek 1. travnja. A zatvoreni smo sada do kraja siječnja, i po svemu sudeći ćemo biti zatvoreni i u veljači, tako da te novce od države valjda možemo očekivati tamo negdje u lipnju. Moje pitanje je tko ima zaliha to podmirivati dok je zatvoren, s time da nitko od ugostitelja ne može dobiti kredit od banaka. Jedino kod reketara i zelenaša, nikog više, upozorio je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. Kaže kako je isplata 4.000 kuna radnicima, što koriste mnogi ugostitelji, zaštićena mjera koja se ne može ovršiti i isplaćuje se radnicima. Račun poslovnog subjekta, dakle firme i obrta, i dalje se sasvim jednostavno može ovršiti od strane partnera kojima su ugostitelji dužni novac za sirovine.


– I to će se događati sigurno. Te kada dođemo u situaciju da trebamo početi raditi, računi će nam biti blokirani i nećemo moći raditi, upozorio je Medak.


Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić jučer je komentirao da bi volio da se mjere prestanu produljivati te da se ugostiteljima dozvoli da rade.


Pomoć na kapaljku


– Vidimo da se epidemiološka situacija smiruje i ako smo dovoljno dobri za hraniti tisuće ljudi na područjima pogođenima potresom, onda smo valjda dovoljno dobri i za raditi u svojim objektima. Ne izdržavamo nikako, zatvaranja doduše još nema jer imamo naknade za zaposlene i nadamo se da će početi dolaziti i fiksni troškovi. Svi smo sumorni, samo čekamo da sve ovo prođe, a zatvaranja firmi i obrta će biti kad krenemo raditi, kazao nam je jučer Jakominić. Produžavanje mjera komentirali su i u udruzi Glas poduzetnika, u kojoj navode kako se milijarda kuna prihoda, koje bi u prosincu imali ugostiteljski objekti u vlasništvu malih hrvatskih poduzetnika, većinom prelila u maloprodajne lance u stranom vlasništvu.


Podsjetili su kako su poduzetnici iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku. Mnogima kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, kreditne linije su zatvorene za većinu, a Vlada odbija razmišljati o naknadama za sve one kojima je ograničila ili zabranila rad. Ističu i da su tijekom ovog tjedna poslali dopis kako bi saznali što se planira za poduzetnike koji su očekivali otvoriti svoje objekte 8. siječnja. Iako je 2020. godina za većinu bila veoma izazovna, ni nova godina nije donijela ono čemu su se poduzetnici nadali.



U UGP-u navode kako su umjesto restorana, kafića i fitness centara, ljudi kupovali u maloprodaji i družili se na obiteljskim zabavama. Smatraju da svi imaju pravo zaraditi svoju plaću, a od minimalca od 4.000 kuna jednostavno nije moguće živjeti.


– Očekivali smo da će Stožer dozvoliti rad ugostiteljskim objektima i fitness centrima koji su zatvoreni od 28. studenog prošle godine, ali još jednom smo se razočarali. Ugostitelji mogu volontirati i raditi u uvjetima katastrofe u Petrinji, Glini i drugim pogođenim mjestima, kuhati te dijeliti više od deset tisuća obroka dnevno zadnjih deset dana, a ne mogu kada se vrate kući otvoriti svoje vlastite objekte i raditi u kontroliranim uvjetima uz poštovanje epidemioloških mjera. Ovo je sramotno i tražimo da se ta odluka odmah izmijeni. S druge strane, ljudi kojima su zatvoreni lokali ili koji nemaju posla, vrijeme mogu provoditi ispunjavajući nove kvartalne izvještaje za Finu, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a.