Stipan Jonjić

Ugledni riječki imunolog: “Cijepite se, ako dođe do mutacije koja je otporna na protutijela u velikoj smo opasnosti”

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovo nije bezazlena bolest. Vratit će nam se najesen novi val i to najvjerojatnije s novim varijantama, kaže JonjićImunolog Stipan Jonjić za N1 televiziju danu komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, širenje delta varijante i kako potaknuti ljude na cijepljenje s obzirom na to da su i predsjednik Vlade i ministar zdravstva izjavili da plan o 50 posto cijepljenog stanovništva do 1. srpnja neće uspjeti.


Komentirajući zašto nije uspio plan cijepljenja do 1. srpnja, Stipan Jonjić objašnjava:


“Teško je pitanje, ali sam i kao znananstvenik i čovjek razočran. Sjetimo se gungule oko cjepiva u siječnju i problema u pristizanju i sad smo situaciji da imamo cjepiva viška, a nemamo dovoljno ljudi za cijepljenje kako bismo dosegli razinu koja bi nas kao kolektiv štitila bolje.”
Dodaje da su javnozdravstvene aktivnosti zadnje vrijeme bile vrlo aktivne, stručne, solidne, mediji su također dali veliki obol u promidžbi, ističe, znanstvenici su ponavljali mantru da je cjepivo jedini način zaštite i da stvorimo uvjete za normalan život.


“Naravno, postojala je cijelo vrijeme i antikampanja i očito današnji komunikacijski modusi utječu i na te ljude. Iznenađuju nas ti argumenti koji nisu argumenti – bojim se, nisam siguran, ja sam zaštićen jer jedem bijeli luk… Naš odgovor je uvijek isti – to ne drži vodu, cjepivo nas jedino štiti”, kaže Jonjić i dodaje:


“Nije to potpuna istina, radi se na traženju lijekova koji bi drugačije interferirali s virusima, no takvi lijekovi nisu još registrirani. Opasnost od bolesti višestruko nadilazi opasnost od komplikacija.


Ljudi, cijepite se jer je to dobro za vas, obitelj, posao, državu, sve nas… Ovo nije bezazlena bolest. Vratit će nam se najesen novi val i to najvjerojatnije s novim varijantama.


Delta se širi svijetom i sigurno će tijekom ljeta i u Hrvatskoj dominirati. Širi se brže i efikasnije od britanske varijante (alfa), tu je i brazilska, pitaj boga koje će se još varijante stvoriti jer virus stalno mutira svoje gene. Ako dođe do mutacije koja je rezistentna na protutijela koja stvorimo, onda je to velika opasnost za kolektivno zdravlje. Ne znam idealno rješenje. Antivakseri su očito učinkoviti.”


Komentirao je i tezu koja se širi društvenim mrežama, a prema kojoj se baš ništa ne bi dogodilo da se ukinu sve mjere. Jonjić naglašava da to nije istina i objašanjava:


“Grubo je ako kažem da je to glupost, ali to nije istna. A najbolji dokaz je što nismo imali gripe. Upravo su mjere protiv pandemije spriječile epidemiju drugog respiratornog virusa. Naravno da društvo želi otvaranje, život, ali u manifestacijama treba činiti sve da ne dopuste da se prijeđe granica koja bi mogla dovesti do žarišta u širenju virusa i u ljeto nas dovesti do toga da nas se proglasi opet nekakvom opasnom zonom. To nije samo neugodnost, nego gubitak turizma.”


Dotaknuo se i obveze cijepljenja: “Svi će me napasti ako kažem da bih ja uveo obvezu cijepljenja. No, postoje struke za koje bi to trebalo biti obavezno. Ne mogu zdravstveni radnici, neke obrazovne djelatnosti, novinari koji stalno putuju biti necijepljeni…


Ako dođe do širenja druge varijante, onda treba razmišljati o promjeni zakonske regulative ako se stvore uvjeti da je ugroza velika, a da je cjepivo jedina varijanta. Kao i u ratu neke prijeke mjere su nužne. Ne zagovaram to ovaj čas, no mislim da odgovorni moraju razmišljati o tim stvarima jer ne treba sve prepustiti sudbini.”


Na kraju je dodatno naglasio da cijepljenjem ne sprečavamo samo širenje virusa, nego se i štitimo od bolesti čak i ako se ponovno zarazimo:


“Neke zemlje poput Brazila imaju pola milijun mrtvih, očekuju milijun do kraja godine, to su strašne stvari. Komplikacije postoje kod svih lijekova, ali to je beznačajno u odnosu na korist, cijepite se!”, javlja N1