Nisu zadovoljni

Udruga sudaca odbila Ivana Malenicu: Njegov prijedlog o plaćama? Ne prihvaćamo ga

Portal Novi list, Hina

Ivan Malenica / Foto Davor Kovačević

Ivan Malenica / Foto Davor Kovačević

Izračunali su da to znači povećanje plaće od 402,86 eura u neto iznosu bez prireza. Nisu time zadovoljniUdruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da ne prihvaća prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća, ističući kako zadnji prijedlog ministarstva nije u skladu sa zaključcima Opće sjednice Vrhovnog suda ni sudačke udruge.


Priopćenje UHS-a objavljeno je dan prije roka za dostavu mišljenja na zakonski prijedlog, nakon čega će Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) prijedlog uputiti na daljnju zakonodavnu proceduru dok će radna skupina nastaviti raditi na cjelovitom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.


Što donosi prijedlog ministarstva?


Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.
UHS je ranije izvijestio da na sastanku 19. travnja nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika MPU i sudaca članova radne skupine. Suci će, izvijestio je ranije UHS, svoje daljnje korake objaviti iduće srijede, 3. svibnja.


U priopćenju od četvrtka UHS je podsjetio da je ministarstvo 26. travnja objavilo da se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika plaće prvostupanjskih dužnosnika povećavaju za više od 26 posto.


Prijedlogom ministarstva, dodaje UHS, osnovica za izračun plaća svim pravosudnim dužnosnicima povećana je za 8 posto, a koeficijent za prvostupanjske pravosudne dužnosnike povećan je sa 3,54 na 4,21.


Prema navodima UHS-a, sadašnja plaća prvostupanjskog suca izračunava se množenjem osnovice koja iznosi 625,20 eura s koeficijentom koji iznosi 3,54 te iznosi 2213,21 eura bruto odnosno 1478 eura neto (prirez Grada Zagreba od 18 posto) odnosno 1522,63 eura neto bez prireza.


UHS: Ministarstvo manipulira brojkama


UHS dodaje da se povećanjem plaće kako je to predložio MPU dolazi do iznosa od 2842,68 eura bruto odnosno 1862,74 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom, odnosno 1925,49 eura neto bez prireza.


”Navedeno znači povećanje od 384,74 eura u neto iznosu s uključenim prirezom Grada Zagreba od 18 posto, odnosno 402,86 eura u neto iznosu bez prireza, što jest povećanje od 26 posto”, navodi UHS.


Navode da to povećanje nije u skladu sa zaključcima Zbora UHS-a od 31. ožujka ni zaključcima proširene Opće sjednice Vrhovnog suda od 24. travnja.


Pritom se posebno ističe zahtjev da plaća prvostupanjskog suca ne smije biti niža od plaće državnog službenika koji sudjeluje u suđenju, a to je viši sudski savjetnik specijalist na Vrhovnom sudu čija osnovna plaća iznosi 2055,02 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom odnosno 2126,66 eura neto bez prireza.


UHS u priopćenju naglašava da se u medijima kao prosječna neto plaća suca prvog stupnja navode iznosi od 1670 eura neto, što je podatak do kojeg je Ministarstvo pravosuđa i uprave došlo bez poznatih parametara.


Udruga ističe da MPU manipulira s brojkama te ukazuje da plaća prvostupanjskog suca početnika bez olakšica, minulog rada i uračunavanja materijalnih prava kao mjesečnog povećanja plaće i koja se obračunava množenjem osnovice s koeficijentom iznosi 1478 eura neto.


”Do plaće koju Ministarstvo navodi kao referentnu plaću, a to je iznos od 1670 eura neto sudac dolazi kada na prvom stupnju napuni 29 godina staža s prirezom Grada Zagreba, dakle s minulim radom i bez drugih olakšica”, zaključuje UHS.