Izvješće Vijeća Europe

Udruga LET za zaštitu ljudskih prava seksualnih radnica i legalizaciju seksualnog rada

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Udruga LET protiv je kriminalizacije seksualnih radnica, ali i njihovih klijenata te trećih strana, pozdravljaju novo izvješće povjerenice za ljudska prava Vijeća EuropePovjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović, objavila je izvješće koje je naklonjeno zaštiti ljudskih prava seksualnih radnica u Europi.


“Udruga LET podržava njen stav o uključenosti seksualnih radnica/ka u kreiranje javnih politika i zakona koji ih se tiču, protiv je kriminalizacije seksualnih radnica/ka, ali i njihovih klijenata te trećih strana.


Podržava zaštitu njihovih prava i podsjeća na dobre primjere prakse dekriminalizacije odnosno legalizacije seksualnog rada kao što je to od nedavno u Belgiji”, poručuju iz Udruge LET.
Tim povodom javnosti su se obratili priopćenjem koje prenosimo ispod:


Udruga LET pozdravlja iskorak koji je napravila gđa. Dunja Mijatović, Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe u zaštiti ljudskih prava i dostojanstva seksualnih radnica/ka.


“Stvarnost koju su proživjele seksualne radnice i radnici diljem Europe izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog ljudskih prava. Pozivam na pristup seksualnom radu koji se čvrsto temelji na ljudskim pravima i fokusira na učinkovitu zaštitu prava seksualnih radnika, dajući prednost njihovoj sigurnosti, slobodi djelovanja i tjelesnoj autonomiji nad stereotipima i zabludama”, kaže povjerenica Vijeća Europe.


“Seksualne radnice i radnici, kao i svi pojedinci, imaju pravo na zaštitu od diskriminacije na nasilja i neadekvatne zaštite od strane tijela za provođenje zakona i pravosudnog sustava po ljudska prava; stigma; i višestruke razine diskriminacije koje rezultiraju izolacijom i ograničenim pristupom osnovnim uslugama, uključujući stanovanje i zdravstvenu skrb.


Svi ti čimbenici utiru put trajnoj kulturi nekažnjivosti za zločine počinjene protiv seksualnih radnica, što zauzvrat dovodi do još većeg nasilja.


Nakon konzultacija sa seksualnim radnicima diljem Europe, njihovim predstavničkim organizacijama, relevantnim međunarodnim organizacijama i stručnjacima, pozivam na pristup seksualnom radu koji je čvrsto utemeljen na ljudskim pravima i usmjeren je na učinkovitu zaštitu prava seksualnih radnika, dajući prioritet njihovu sigurnost, slobodu djelovanja i tjelesnu autonomiju nad stereotipima i zabludama.“, rekla je Mijatović.


Iva Jovović ispred udruge LET nastavila je: „Seksualni radnici, kao i svi pojedinci, imaju pravo na zaštitu od diskriminacije na temelju svog zanimanja.


Trebali bi imati jednak pristup osnovnim ljudskim pravima, uslugama i pravnoj zaštiti, bez obzira na odabranu profesiju.


Izloženi su nasilju i neadekvatnoj zaštiti od strane institucija gonjenja i pravosuđa.“