mega cjepni centar

U Zagrebu će se organizirati masovno cijepljenje: Na velesajmu će se svakog dana cijepiti po 10.000 ljudi

Hina

Reuters

Reuters

"Zagreb mogao biti procijepljen u roku od dva i pol do tri mjeseca, sve ovisi o sugrađanima koliko ih se bude javilo", rekao je Šostar koji smatra da će njih 70 posto ipak biti zainteresirano za to.ZAGREB – Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je u četvrtak da će od 22. veljače drugu fazu cijepljenja provoditi oko 400 liječnika obiteljske medicine, a za treću fazu dogovoreno je da se napravi mega cjepni centar na Zagrebačkom velesajmu.


400 liječnika


U drugoj fazi koja kreće od ponedjeljka, u ambulantama liječnika obiteljske medicine cijepit će se stariji od 65 godina te teški kronični bolesnici, a Šostar je istaknuo da je dosad oko 400 liječnika obiteljske medicine izrazilo volju da cijepe.


“Uz njih bit će otvoreno još 19 punktova, uključujući i Štamparov zavod”, kazao je Šostar za Hinu.
Sutra namjeravaju krenuti s distribucijom dijela cjepiva, a završili bi u ponedjeljak ujutro. Najviše će cijepiti s AstraZenecinim cjepivom, a dio s Moderninim, ovisno o tome kako će pristizati, kaže Šostar.


Planirano je da svaki od 400 liječnika dobije jednu bočicu Modernina i tri bočice AstraZenecina cjepiva, da može cijepiti 40 svojih pacijenata, rekao je.


Treća faza


Istaknuo je i da se već pripremaju za treću fazu cijepljenja te da je na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića dogovoreno da se napravi mega cjepni centar na Zagrebačkom velesajmu.


Iako ne znaju kada će biti treća faza, žele kaže, biti spremni. Tamo bi po njihovim procjenama bilo moguće cijepiti 10.000 ljudi dnevno.


“Zagreb mogao biti procijepljen u roku od dva i pol do tri mjeseca, sve ovisi o sugrađanima koliko ih se bude javilo”, rekao je Šostar koji smatra da će njih 70 posto ipak biti zainteresirano za to.


“Maksimalno ćemo se angažirati da pokušamo spriječiti pojavu trećeg vala da nam se događa ono što je u Slovačkoj, Češkoj i Portugalu”, poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.