Teško do zelenog svjetla

U subotu istječe rok kojeg je Vučić dao hrvatskim vlastima da mu daju termin za posjet Jasenovcu. Kakva će biti odluka?

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević / Reuters

Foto Davor Kovačević / Reuters

Politički je za premijera još osjetljivije pustiti Vučića u Jasenovac dok se očekuje ili traje sudski proces protiv hrvatskih pilotaZAGREB – U subotu istječe rok za posjet Jasenovcu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je on dao hrvatskim vlastima, a sasvim je sigurno da se do tada s tim u vezi ništa neće dogoditi.


Premda je u srpskoj diplomatskoj noti sredinom srpnja, nakon što je Vučiću zabranjen dolazak u Jasenovac u poluprivatnom aranžmanu, isključivo u pratnji predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, naveden 17. rujan kao datum do kojeg bi mu Vlada Andreja Plenkovića trebala dati termin za službeni posjet, on bi vjerojatno pristao doći i kasnije. Ali, sada je već izvjesno da niti do kraja godine neće biti ništa od toga. Razlog leži u stavu premijera Andreja Plenkovića da se »svaki posjet koji može imati političke konsekvence mora pažljivo dogovarati« i da će, shodno tome, Vučić moći posjetiti mjesto nekadašnjeg ustaškog logora »kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti«.


U Vladi kažu da danas okolnosti za dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac nikako nisu povoljne zbog sudskog procesa koji 14. listopada, na Višem sudu u Beogradu, počinje protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota, optuženih da su odgovorni za raketiranje dvije srpske izbjegličke kolone u BiH u kolovozu 1995. i pogibiju ukupno 13 civila. Dakle, procedura nije više u prvom planu. Čak i da Vučić, kao što je učinio prošle i opet krajem veljače ove godine, službenim kanalima zatraži da mu se omogući prelazak hrvatske granice kako bi zapalio svijeću i položio cvijet u Jasenovcu, to mu, po svemu sudeći, ne bi bilo dopušteno.
Plenković je prije dva mjeseca objašnjavao da veljača nije bila pogodna za Vučićev posjet Jasenovcu jer je tada bio uhićen ministar Darko Horvat, a spekuliralo se i da je USKOK zainteresiran za također članove njegove Vlade Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića. Objektivno, politički je za premijera još osjetljivije pustiti Vučića u Jasenovac dok se očekuje ili traje sudski proces protiv hrvatskih pilota, a kojeg je, uvjereni su u Banskim dvorima, ali i na Pantovčaku, inspirator sam predsjednik Srbije. Plenković bi sigurno bio izložen napadima političkih protivnika, onih iz redova oporbene desnice, kada bi u idućim tjednima i mjesecima podigao rampu Vučiću. Zato neće biti iznenađenje ako to ne napravi.


Naravno, Vučić tvrdi da »ne pišu političari optužnice nego tužiteljstvo, a sudi sud«.


Jučer je on sudjelovao na skupu Procesa Brdo – Brijuni, a novinarima je rekao da s prisutnim predsjednikom Zoranom Milanovićem nije razgovarao o problemima koje ima u nastojanju da dođe u Jasenovac, u kojem su u subotu bili srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik i patrijarh SPC Porfirije.


– Svi mogu u Jasenovac, ali postao je zabranjen grad za jednu osobu, onu koja se nalazi na čelu Srbije. Spominjali su i da će me hapsiti, da ne mogu položiti cvijet. Svi drugi to mogu, samo ja ne mogu. Ipak, zadovoljan sam jer od 1945. nije se toliko pričalo o Jasenovcu kao kad su meni zabranili da tamo položim običan cvijet, izjavio je Vučić. Poručio je da jedva čeka položiti u Jasenovcu taj cvijet i »odgovoriti na sva pitanja«, ali u jednom je trenutku priznao da »ne vjeruje da ima išta od toga«. Iznova je govorio i o stradanju članova svoje obitelji u Drugom svjetskom ratu, uz dodatak da oni, kao ni Vučić sam, nisu nikome ništa učinili.