Odlični rezultati

U špici smo turističke sezone, u Hrvatskoj se trenutno odmara skoro milijun gostiju

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U Hrvatskoj je trenutačno 970 tisuća turista, što je u usporedbi sa srpnjem lani 33 posto više, ističe Kristjan Staničić. Najviše turista boravi u Istri i na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županijiU Hrvatskoj boravi nešto manje od milijun gostiju, pokazuju najnoviji podaci sustava eVisitor. Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), jučer je, naime, na koordinaciji turističkih zajednica Šibensko-kninske županije istaknuo kako se u Hrvatskoj trenutačno odmara nešto manje od milijun turista, od čega je više od 850.000 inozemnih gostiju, a oko 100.000 domaćih.


– Trenutačno se u Hrvatskoj odmara ukupno 970 tisuća turista, što je u usporedbi sa srpnjem prošle godine 33 posto više gostiju. Kada govorimo o kumulativu od početka godine, bolji smo gotovo 50 posto u odnosu na lani, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutačno smo na 62 posto noćenja, što je u skladu s našim procjenama. Isto tako veseli porast u svim županijama, dakle imamo jedan pozitivan trend u turizmu, kazao je Staničić. Isto je tako istaknuo i kako je, s obzirom na dobre rezultate, vrlo važno održati dobru epidemiološku situaciju. Direktor HTZ-a dodao je i kako su najave za kolovoz, ali i rujan dobre.


Rast rezervacija


Inače, samo proteklog vikenda stiglo je oko 450.000 novih gostiju, što je 20 posto više nego isti prošlogodišnji vikend. U srpnju je dosad ostvaren turistički promet na razini 80 posto rezultata iz rekordne 2019. Od početka godine do danas, Hrvatsku je posjetilo više od 5,3 milijuna gostiju koji su ostvarili više od 30 milijuna noćenja.
Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, dok su najposjećenije destinacije Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin. Najviše turista boravi u Istri i na Kvarneru, a potom i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


U Istri se odmara oko 260 tisuća turista, što je čak oko 90 posto broja gostiju iz 2019. Kvarner trenutačno broji oko 180 tisuća gostiju što je oko 80 posto srpanjske realizacije iz rekordne 2019.


Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog su vikenda prošle gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. godinom bilo tri posto manje vozila. Hoteli s pet zvjezdica su trenutačno na razini popunjenosti od oko 95 posto, dok su kampovi 100 posto puni, a rezervacijama se već pune rujan i listopad.


Veliki plusevi


– Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019., a neki oblici smještaja, kao što su kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija, već su gotovo dosegnuli te brojeve, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) te istaknuo zadovoljstvo ostvarenim turističkim rezultatima.


Međutim još je jednom podsjetio kako je jedini način da Hrvatska ima što dužu sezonu ostanak u turistički atraktivnoj epidemiološkoj situaciji.


– Pozdravljamo sve mjere i napore Vlade i sustava stožera koje idu u tom smjeru. Turisti iz nama ključnih emitivnih zemalja kod nas se dolaze prvenstveno odmoriti nakon mjeseci provedenih u atmosferi raznih ograničenja i za to im moramo osigurati sigurno okruženje, dodao je Ostojić. Inače, u HUT-u su istakli i kako je prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, s 14-dnevnom incidencijom od 45 novooboljelih na 100.000 stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupno testiranih od 3,1, Hrvatska u »zelenom«.


U srpnju u kampovima 4 milijuna noćenja


Kamping udruženje Hrvatske (KUH), koje okuplja najvažnije predstavnike kamping sektora, ocijenilo je da je dosadašnji tijek turističke sezone vrlo dobar a obzirom na to da je ostvaren porast noćenja u kampovima od 65 posto u odnosu na 2020. godinu, dok je u odnosu na isto razdoblje u rekordnoj 2019. godini dosad ostvareno 70 posto noćenja. Od početka godine do ovog ponedjeljka, 26. srpnja, hrvatski su kampovi ostvarili 6,62 milijuna noćenja, a najviše gostiju u hrvatskim kampovima je iz Njemačke. Slijede Slovenija, Austrija, Poljska i Češka.


Samo u srpnju, dakle, od 1. srpnja do 27. srpnja, u kampovima je ostvareno četiri milijuna noćenja, što je 38 posto više nego u istom razdoblju lani.


Povratak austrijskih turista na Kvarner


Na Kvarneru trenutačno boravi preko 180.000 turista. Irena Peršić Živadinov, direkorica Turističke zajednice Kvarnera, kazala je kako se radi o 81 posto popunjenosti u srpnju u odnosu na rekordnu 2019.


– Najbolje popunjen je bolji smještaj, dakle, onaj s četiri i pogotovo pet zvjezdica kod kojeg se bilježi i 20 posto bolja popunjenost. Broj jedan je definitivno njemačko tržište koje je i lani pokazalo vjernost našoj regiji. Na drugom su mjestu Slovenci te se s ovog tržišta bilježi rast od 4 posto, potom Hrvati, s time da i domaće tržište u srpnju bilježi rast, a veseli nas i činjenica da su na četvrtom mjestu gosti iz Austrije kod kojih se bilježi gotovo 70 posto više noćenja nego lani, a što znači da nam se to tržište ove godine vratilo. Na petom mjestu, s podjednakim brojem dolazaka i noćenja su češko i poljsko tržište, rekla je direktorica županijskog TZ-a.