Susret planiran za srijedu

U Sloveniji uskoro trilateralni ministarski sastanak o suradnji na Jadranu

Hina

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar potvrdio je pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove kako će, uz njega, na sastanku sudjelovati i hrvatski i talijanski šefovi diplomacije, Gordan Grlić Radman i Luigi di Maio, i da se nada da će Slovenija na tom sastanku postići svoje ciljeve vezano uz suradnju na području sjevernog Jadrana i zaštitu morskih bogatstavaMinistri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije sastat će se iduće srijede u Sloveniji na trilateralnom sastanku na kojem će se razgovarati o suradnju u sjevernom Jadranu i o tome potpisati zajedničku izjavu, doznaje se u srijedu u Ljubljani.


 


Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar potvrdio je pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove kako će, uz njega, na sastanku sudjelovati i hrvatski i talijanski šefovi diplomacije, Gordan Grlić Radman i Luigi di Maio, i da se nada da će Slovenija na tom sastanku postići svoje ciljeve vezano uz suradnju na području sjevernog Jadrana i zaštitu morskih bogatstava.
Nekoliko sastanaka Hrvatske, Slovenije i Italije na tehničkoj i političkoj razini o suradnji u sjevernom Jadranu održano je zadnjih mjeseci nakon što su Italija i Hrvatske lani donijele odluke o proglašenju svojih isključivih gospodarskih pojaseva (IGP) u Jadranskom moru, o čemu su se konzultirale s Ljubljanom te je pozvale na suradnju u tim pitanjima.


Sa svojim postupcima proglašenja IEP-a Italija i Hrvatska lani su upoznale Sloveniju koja, po međunarodnom pravu, nema mogućnosti proglašenja svoje ekonomske zone, te je ona pristala na razgovore o suradnji. No to je svojedobno izazvalo kritike slovenske oporbe koja kaže bi željela to pitanje vezati na rješavanje graničnih pitanja s Hrvatskom, te priznanje arbitražnog rješenja za razgraničenje na moru budući da Hrvatska ne priznaje kompromitirani arbitražni postupak i predlaže dvostrane razgovore o rješenju granice.


Na zadnjem trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova u Trstu početkom godine prihvaćen je nacrt izjave o  suradnji u sjevernom Jadranu, ali ne i potpisan, kako je očekivala Slovenija.


Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA,  slovenska je diplomacija u kontaktima s talijanskom i hrvatskom stranom o tom pitanju isticala da proglašenje talijanskog i hrvatskog ekskluzivnog gospodarskog pojasa “ne smije ni u čemu prejudicirati prava koja Slovenija ima po međunarodnom pravu”.