Akcija HSU-a

U Sabor predana peticija s 50.000 potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Ti zahtjevi su razumni i realni jer cenzus 15 godina nije mijenjan. Treba ga povećati, a predlažemo da se na početku svake godine godine usklađuje s rastom plaća, naveo je Žagar raspravljajući na slobodnu temuZAGREB – Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predala je u četvrtak predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću peticiju s potpisima više od 50.000 građana protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja i za povećanje cenzusa za plaćanje tog osiguranja, rekao je Tomislav Žagar iz Kluba te stranke.


Ti zahtjevi su razumni i realni jer cenzus 15 godina nije mijenjan. Treba ga povećati, a predlažemo da se na početku svake godine godine usklađuje s rastom plaća, naveo je Žagar raspravljajući na slobodnu temu.


Pretpostavljamo da će novi ministar zdravstva o navedenom voditi računa, a na kraju će premijer reći konačnu riječ kako bi se taj problem riješio, rekao je Žagar.
SDP-ov Arsen Bauk konstatirao je kako je javnost u srijedu svjedočila »relativno uspješnom« pokušaju HDZ-a da temu smjene ministra zdravstva Milana Kujundžića skrene na priču je li Vlada Zorana Milanovića 2012. ukinula sigurnosne provjere za ministre i treba li ih ponovno vratiti.


»Izmjenama zakona iz 2012. nije ukinuta sigurnosna provjera članova Vlade. Ako je ona i uvedena 2008. godine, što je dvojbeno, izmjenama zakona iz 2012. sigurno nije ukinuta«, rekao je Bauk.


Tvrdi kako je te godine u zakon dodana samo rečenica »na zahtjev čelnika tijela«. »Dakle, čelnik tijela, ako je to predsjednik Vlade, i dandanas može po tom zakonu zatražiti sigurnosnu provjeru«, naglasio je Bauk poručivši da je to rješenje dobro i da treba ostati.Emil Daus (IDS) pozvao je ministra državne imovine Marija Banožića da spriječi iseljavanje Kluba istarskih studenata Mate Balota iz prostora u Ilici 13 u Zagrebu, u kojemu se nalazi više od 50 godina.

Treba sjesti i dogovoriti se, rekao je Daus napominjući da je prije godinu dana Grad Zagreb obavijestio Klub kako je ugovor o korištenju prostora raskinut po sili zakona, nakon što se država upisala kao vlasnik prostora.


Nakon što su reagirali zastupnici iz Istre i sama županija, koja je pokazala zanimanje za kupnju tog prostora, situacija se stišala, ali nije riješena, kazao je Daus.


Ističe da je Klub Istrana jedan od simbola Istre, Zagreba i Hrvatske, pa je neshvatljivo kako netko pomišlja iseliti takvu instituciju.


»Svi govore da mladima treba vratiti povjerenje u državne institucije, a one čim su postale vlasnik prostora iz njega žele izbaciti mladu pamet. Kakva je to poruka«, zapitao se.