Epidemija koronavirusa

U protekla 24 sata Hrvatska ima 234 nova slučaja zaraze. Četiri osobe su umrle, a među njima i čovjek star 54 godine. U Primorsko-goranskoj osam novozaraženih

P. N., Hina

foto Armin Durgut/PIXSELL

foto Armin Durgut/PIXSELL

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla je jedna muška osoba stara 54 godine, koja je bila pozitivna na Covid-19 infekciju.SPLIT – U protekla 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.325. Među njima je 297 pacijenta koji se nalaze na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Četiri osobe su preminule. U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.


U samoizolaciji su u Hrvatskoj trenutno 7.903 osobe. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u našoj zemlji, evidentirano je 16,827 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 284 preminulo. Oporavilo se ukupno 15,218 osoba. Do danas je ukupno testirano 312,406 osoba.


I danas pratimo vijesti o broju novooboljelih u Hrvatskoj. Informacije objavljujemo kako pristižu iz županijskih stožera


Broj oboljelih po županijama
Primorsko-goranska županija – 8 novozaraženih


Splitsko-dalmatinska – 25 novozaraženih


Sisačko-moslavačka županija – 14 novozaraženih


Vukovarsko-srijemska županija – 19 novozaraženih


Požeško-slavonska županija – 7 novozaraženih


Zadarska županija – 2 novozaraženih


Dubrovačko-neretvanska županija – 10 novozaraženih


Zagrebačka županija – 18 novozaraženih


Krapinsko-zagorska županija – 6 novozaraženih


Ličko-senjska županija – 6 novozaraženih


NOVO! 14:36 Povodom tragičnog događaja u čakovečkoj bolnici, gdje je pacijent preminuo tijekom hemodijalize, u četvrtak se javnosti obratila Međimurska županija koja je zatražila očitovanja i rezultate nadzora, unutarnje kontrole i inspekcije Ministarstva zdravstva.


U priopćenju se ističe da je Međimurska županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova na području županije, preko Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec zatražila očitovanja i rezultate provedenog stručnog nadzora, unutarnje kontrole i inspekcije Ministarstva zdravstva.


Kako navode, izvide provode policija i Državno odvjetništvo, očekuju se i nalazi obdukcije koja se provodi u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.


Iz Međimurske županije poručili su da će nakon što budu dostavljena sva izvješća i nalazi te jasno i nedvojbeno utvrđene činjenice, uslijediti očitovanje osnivača o daljnjim postupcima i odlukama.


Uz napomenu da će svi provedeni nadzori i izvješća biti dostupni javnosti, Međimurska županija izražava najdublju sućut obitelji preminulog pacijenta te stoji na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške.


NOVO! 12:53 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


Dvije novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja, a po jedna s područja općina Đurmanec, Krapinske Toplice, Radoboj i Sveti Križ Začretje. Radi se o kontaktima od ranije poznatih oboljelih osoba.


Preminula osoba, koja je bila pozitivna na koronavirus, jest s područja općine Bedekovčina, navodi se u priopćenju.


U protekla 24 sata ozdravila je jedna osoba te je pristiglo i 66 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za tri uzorka.


Trenutno je 115 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije.


U samoizolaciji se nalazi 811 osoba.


NOVO! 12:35  Novi podaci iz Ličko-senjske županije govore o četiri  oboljele osobe s područja Gospića, po jedna oboljela osoba je u Otočcu i Perušiću.


 


Prema zadnjim informacijama županijskog Stožera civilne zaštite od danas se u samoizolaciji nalazi cijeli razred  OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac.


 


Ovaj je korak načinjen zbog razredne učiteljice pozitivne prilikom testiranja.


Potvrđen je slučaj jednog oboljelog vojnika s prebivalištem u Udbini, inače je pristigao iz Varaždinske županije. Ta  osoba će koristiti smještaj izolacije u vojarni na Udbini.


 


U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.


Na ovaj se način danas povećao broj oboljelih u Ličko-senjskoj županiji na 182 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije.


Od toga broja je 35 aktivnih slučaja, 145 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. Gledajući po gradovima po broju oboljelih  oprednjači Gospić gdje su 24 oboljele osobe, slijedi Otočac sa osam i gradovi Perušić, Novalja i Brinje sa po jednim oboljelim o korona-virusa.


 


U protekla 24 h testirano je 28 osoba, a pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 159 osoba.


NOVO! 11.24 – U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba koronavirusom, dok je jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Šest novih slučajeva potvrđeno je u Velikoj Gorici, tri u Dugom Selu te po jedan u Svetoj Nedjelji, Zaprešiću, Ivanić Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Pokupskom, Kloštar Ivaniću, Brckovljanima i Rugvici.


Od 18 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s boravkom u bolnici, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 88 osoba.


Zbog pozitivnog učenika osnovne škole u Vrbovcu, mjera samoizolacije određena je učenicima jednog razreda.


NOVO! 11.03Dubrovačko-neretvanska županija ima deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaraženi su jedan muškarac i tri žene s područja Dubrovnika, dva muškarca i žena iz Kule Norinske, dvije osobe iz Župe dubrovačke i jedna osoba iz Metkovića. U posljednja 24 sata u ovoj županijipreminula je jedna osoba iz Opuzena rođena 1942. godine.


NOVO! 11.01 – U Zadarske županije bilježe dvije novozaražene osobe. U pitanju su muškarac i žena s područja Zadra.


NOVO! 10.52 -U Požeško-slavonskoj županiji bilježe sedam novozaraženih. U ovoj županiji bilježe 88 slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalaze 82 osobe, a šest osoba je hospitalizirano.


NOVO! 10.44 – U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam novozaraženih osoba, a devet osoba je ozdravilo. Šest novozaraženih kontakti su prethodno zaraženih osoba. U ostalim slučajevima se još uvijek utvrđuje kako i gdje su osobe zaražene. U domu Delnice svi zaraženi korisnici su dobro; tijekom noći nitko nije prebačen u bolnicu. U Primorsko-goranskoj županiji bilježimo kupno 136 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 397 osoba.


NOVO! 10.41 – U posljednja 24 sata, prema podacima pristiglim jutros do 8.00 sati,  u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe 19 novozaraženih osoba. Četrnaest ih je iz Vinkovaca, po jedna iz Vukovara, Nijemaca i Rokovaca, a kao novozaražene ubilježene su i dvije osobe sa dugotrajnim boravkom u drugoj županiji. Preminulih nema.


Žarište u Popovači


NOVO! 10.19 – Kao novo žarište zaraze koronavirusom u četvrtak je označeno područje Grada Popovače, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba, a Sisačko-moslovačka županija u zadnja 24 sata bilježi ukupno 14 novozaraženih, dosad najviše u jednom danu.


Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako se na području Popovače poduzimaju sve potrebne epidemiološke mjere, a kontakti zaraženih stavljaju pod zdravstveni nadzor, odnosno u kućnu samoizolaciju.


Osim spomenutih 11 zaraženih s toga područja, po jedna novozaražena osoba u županiji potvrđena je na sisačkom te na području općina Topusko i Lekenik.


Iz Stožera i nadalje apeliraju na sve žitelje županije da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera, jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.


NOVO! 10.13 – Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata od ukupno 677 obrađenih testova utvrđeno je 25 novooboljelih osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla je jedna muška osoba stara 54 godine, koja je bila pozitivna na Covid-19 infekciju.


Među novooboljelima 11 osoba je iz Splita, četiri iz Sinja, po dvije iz Hrvaca, Kaštela i Muća te po jedna iz Omiša, Pučišća, Solina i Trilja. Od novozaraženih 21 osoba je kontakt prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 911 osoba je u samoizolaciji.


U KBC-u Split na bolničkom liječenju nalazi se 38 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru.