Stopama Dalije Orešković?

U politiku zakoračila i Nataša Novaković, napisala je antikorupcijski program novoj koaliciji. Pitali smo ju što smjera

Ilustracija arhiva NL / Pixsell

Ilustracija arhiva NL / Pixsell

U koaliciji »Naša Hrvatska« računaju na to da će Nataša Novaković biti kandidatkinja na njihovoj listiI druga bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu intresa, Nataša Novaković, zakoračila je u politiku. Jer, samo se na taj način može tumačiti činjenicu da je ona napisala antikorupcijski program za predizborni savez »Naša Hrvatska«, koji su nedavno formirali Socijaldemokrati i HSS, a pridružuju mu se i druge stranke poput Hrvatskih laburista. Nataša Novaković danas će predstaviti program koji je izradila za političku opciju i to se nikako ne može nazvati stručnim poslom.


– Ja sam to napisala, ali ne ulazim niti u jednu od tih stranaka, rekla nam je jučer Nataša Novaković koja je na čelu Povjerenstva zamijenila Daliju Orešković, aktualnu saborsku zastupnicu.


U koaliciji »Naša Hrvatska« računaju na to da će Nataša Novaković biti kandidatkinja na njihovoj listi za iduće parlamentarne izbore. Ona to ne potvrđuje, ali niti ne demantira.
– U ovom trenutku mogu reći da se neću učlaniti u stranku i da nisam politički angažirana, izbjegla je Nataša Novaković izravan odgovor na naše pitanje hoće li sudjelovati na predstojećim izborima za Sabor. Dakle, ta je mogućnost, u najmanju ruku, otvorena.


Nataša Novaković je kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izgradila solidnu javnu reputaciju i već sada predstavlja pojačanje za »Našu Hrvatsku«, a to bi bila pogotovo ako bi se natjecala na izborima sa Socijaldemokratima, HSS-om i ostalima. Ali, osobno bi se u tom slučaju našla u dosta neugodnoj situaciji, dužnosnici HDZ-a bi je, baš kao i Daliju Orešković, napadali da joj je Povjerenstvo bilo odskočna daska za politiku i da na odluke tog tijela u vrijeme njezinog predsjedanja treba gledati iz te perspektive.


Nataša Novaković bila je izbor HDZ-a kada je ta stranka odbila Daliji Orešković dati drugi mandat. No, ubrzo je premijer Andrej Plenković požalio zbog toga. Povjerenstvo koje je vodila Nataša Novaković pokrenulo je više postupaka i protiv njega osobno. Donosilo je i odluku da je Plenković povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti, koje je on kasnije s uspjehom osporavao na upravnom sudu. U jednom je predmetu Povjerenstva, vezanom za takozvani lex Agrokor, premijer čak tražio izuzeće Nataše Novaković, s obrazloženjem da je ona do 2018. bila zaposlena u HUP-u, kojeg je član bio i nekadašnji koncern Ivice Todorića. Vlada i HDZ su, znači, bili nezadovoljni radom Nataše Novaković, pa ni njoj nisu omogućili drugi mandat predsjednice.


Sve ovo upućuje na to da bi Nataša Novaković u predizbornoj kampanji bila česta meta HDZ-a. Svjesna je, po svemu sudeći, ona sama toga.


– U ovom trenutku me ne privlači politički angažman jer bi me ta vrsta angažmana samo dodatno izmorila. Nakupila sam prilično negativne energije i čini mi se da bi mi politika, u našim okolnostima, predstavljala samo mučenje, izjavila je krajem veljače. Ali, nakon što je kao predsjednica Povjerenstva pet godina bila u bliskom dodiru s politikom, sada je i pristala napisati segment predizbornog programa za jednu koaliciju i to pokazuje da je politika ipak i dalje privlači.