Olujno jugo

U nevremenu na sjevernom Jadranu “nestala” Inina platforma “Ivana D”

Marinko Glavan, Hina

Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plinUslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D, priopćeno je iz Ine.


“Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš.


Sukladno propisima i zakonskim obvezama INA je o događaju pravovremeno izvijestila sva nadležna tijela.
Zbog izrazito lošeg vremena tijekom sljedećih dana, a zbog nastale situacije, proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima će se pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi. Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.


Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta”, navodi se u priopćenju.I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak je izvijestilo da je tijekom vikenda zaprimiljena obavijest Ine o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s plinskom platformom Ivana D u sjevernom Jadranu, navodeći i kako je pilot Obalne straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji.


Ministarstvo u priopćenju navodi da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka je u večernjim satima 5. prosinca od ovlaštenika dozvole INA – Industrija nafte zaprimila informaciju kako je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom “Ivana D”, koji se nalazi u sjevernom Jadranu izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, u području ZERP-a (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH).


Ina je obavijestila MRCC Rijeku da su bušotine na objektu “Ivana D”, kao i na ostalim povezanim odobalnim objektima, pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.


Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima “Ivana A” i “Annamaria A” nisu ugrožene, ističu iz Ministarstva.


“U međuvremenu je dobivena potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske, da predmetni objekt nije vidljiv na poziciji, dok će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću od-obalnih objekata”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.