Padali meteorološki rekordi

Za vikend zatopljenje, ali i – orkansko jugo. Moglo bi doći i do prekida trajektnih linija

P. N.

Nevolja će biti i zbog juga, često olujnoga, u nedjelju i orkanskoga pa će plovidba povremeno biti onemogućena vjerojatno čak i nekim trajektima", dodaje VakulaHRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodi kako je ponegdje u Hrvatskoj u samo par dana već izmjerena rekordna količina oborina za prosinac – primjerice u Podgori i Makarskoj, gdje su “pali” čak i apsolutni rekordi.


Za vikend, navodi, slijedi nastavak zatopljenja, pa početkom novoga tjedna opet pad temperature, ali manje izražen od ovoga prošlih dana.


“Pritom će i dalje biti promjenjivo, u sjevernijim kopnenim krajevima vjerojatno suho veći dio vikenda, ali u južnijima i na Jadranu svakodnevna kiša, mjestimice i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Nevolja će biti i zbog juga, često olujnoga, u nedjelju i orkanskoga pa će plovidba povremeno biti onemogućena vjerojatno čak i nekim trajektima”, dodaje Vakula.

U nedjelju će uglavnom biti još toplije. Na Jadranu i kišovitije, vjetrovitije i valovitije nego u subotu, pa će vjerojatno biti još češćih prekida u prometu, čak i trajektnom. Od ponedjeljka za većinu manje nepovoljno, uz više sunčanog vremena, ali i dalje uz jugo te u većini krajeva povremenu kišu. I u unutrašnjosti u nedjelju oblačnije nego u subotu, uz češću kišu, osobito u južnijim područjima potkraj dana i u prvom dijelu ponedjeljka, te vjerojatno opet u hladniji utorak poslijepodne i navečer, piše HRT.