Zavod za javno zdravstvo

U Istri preporuka za odgađanje svih skupova na otvorenom i zatvorenom

Hina

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELLIstarski Zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak posebne preporuke radi sprječavanja epidemije koronavirusa kojima se, među ostalim, do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenome i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredaba i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta.


Odluka je donesena nakon što je jučer u Istri potvrđen prvi slučaj bolesti uzrokovane koronavirusom te zbog rapidnog širenja epidemije u susjednoj Italiji.


Zavod je podsjetio građane i na preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


Odgoditi putovanja, liječnika najprije nazvati telefonom, temeljito prati ruke
Preporuka je, među ostalim, da građani odgode sva putovanja u inozemstvo, pogotovo u zemlje zahvaćene epidemijom uzrokovanom koronavirusom, osobito u Italiju.


U slučaju da je netko posljednjih dana bio u visokorizičnim područjima ili u mogućem dodiru s ljudima koji dolaze s takvih područja, poželjno bi bilo da ostane u kućnoj izolaciji sa što manje društvenih kontakata sljedećih 14 dana.


Stožer ističe da u slučaju zdravstvenih smetnja dišnog sustava, kao što su kašalj, grlobolja, povišena temperatura ili teško disanje, ne treba odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego najprije telefonom nazvati svojeg liječnika ili epidemiologa radi dogovora o daljnjem postupanju.


Zavod za javno zdravstvo dodaje kako sva druženja s drugim osobama, pogotovo onima koje dolaze iz epidemijom zahvaćenih područja, treba održavati na udaljenosti od najmanje jednog metra, bez rukovanja i grljenja.


I kihati i kašljati u maramicu te redovito i temeljito prati i dezinficirati ruke, poručuju, uz ostalo, iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdrvstvo.