Loša vijest

U Hrvatskoj potvrđena prva dva slučaja južnoafričkog soja! Mogu se zaraziti i oni koji su već preboljeli koronu ili su cijepljeni

P. N.

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Radi se o dvije osobe koje su se zaražene vratile s putovanja u Africi, konkretno iz Zanzibara. Potvrđeno je i još 60 slučajeva britanskog sojaU Hrvatskoj su danas potvrđena prva dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa – doznala je N1 televizija. Radi se o dvije osobe koje su se zaražene vratile s putovanja u Africi, konkretno iz Zanzibara.


Potvrdila je to i epidemiologinja Goranka Petrović, navodeći da je ustanovljen i velik porast broja zaraženih britanskim sojem koronavirusa. Danas je potvrđeno još 60 slučajeva.


“Prema postojećim podacima koje imamo, britanska varijanta se brže širi i do čak 50 posto, s tim da kod tog soja nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor kao južnoafrička varijanta. Kod južnoafričkog soja smanjuje se  učinkovitost cijepljenja, a mogu je dobiti i osobe koje su već preboljele koronu”, rekla je Petrović.
Ponovila je da su cjepiva Pfizera, Moderne i pogotovo AstraZenece slabo djelotvorne kod te varijante. Kaže da su proizvođači najavili prilagodbu svojih cjepiva, ali iako je prilagodba jednostavna, to će zahtijevati i promjenu cijelog proizvodnog procesa.