Trodnevni kongres

U goste HDZ-u danas stiže dvije i pol tisuće “pučana”. Novi šef postaje Donald Tusk

Tihana Tomičić

Reuters

Reuters

Dvije i pol tisuće delegata stranaka okupljenih u Europskoj pučkoj stranci tri će dana boraviti u Zagrebu, a doći će i neki od najpoznatijih političara EuropeZAGREB – Iako formalno nije članica HDZ-a, nego samo kandidatkinja za novi mandat na čelu države, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na kongresu Europske pučke stranke koji će se održavati naredna tri dana u Zagrebu, i okupiti oko 2.500 sudionika i delegata iz 40 zemalja. Kongres je izborni, te će najbrojnija grupacija u Europskom parlamentu upravo u Zagrebu dobiti novo vodstvo i šefa, a prema pisanju europskih medija to bi mogao biti Donald Tusk, kojem upravo završava mandat na čelu Europskog vijeća, a koji je u ranijem mandatu bio poljski premijer.


Srbijanska delegacija


Politička skupština EPP-a neće biti održana u prostorijama Hrvatskog sabora jer su reakcije u javnosti na tu ideju bile izuzetno burne, nego će se ključni događaji zbivati u Hotelu Sheraton, te Areni Zagreb, a među ostalim gostima koji će se naći naredna tri dana u Zagrebu su i njemačka kancelarka Angela Merkel, nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednik Europske komisije Michel Bernier, te cijeli niz predsjednika vlada ili parlamenata iz redova EPP-a. Među ostalima tu će se naći i aktualni šef EK-a u odlasku Jean Claude Juncker, potom bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, iz Ukrajine Julija Timošenko, Petro Porošenko i Vitalij Kličko, Hristijan Mickoski iz makedonskog VMRO-a, norveška premijerka Erna Solberg, austrijski očekivani novi premijer Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, novi rumunjski premijer Ludovic Orban, irski premijer Leo Varadka itd. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neće doći u Zagreb, sad i zbog zdravstvenih problema koje ima. No, u ime Vučićeve Srpske napredne stranke prisutna će biti međunarodna tajnica Jadranka Joksimović, koja je i inače bila delegat.


S većinom od nacionalnih čelnika EPP-a premijer Andrej Plenković odradit će i bilateralne sastanke, a u Vladi će na radne sastanke primiti sve aktualne čelnike Vlada i europskih institucija unutar EPP-a, tako da će dio posjeta biti vezan i uz službenu politiku Hrvatske i tih zemalja, te će premijer i u samoj Vladi održati 13 sastanaka.


Balkan i EU
Predsjedništvo i politička skupština EPP-a održat će se već sutra u Sheratonu, a centralni događaj je u srijedu u Areni Zagreb, kad se očekuju govori Andreja Plenkovića, Kolinde Grabar-Kitarović i ostalih čelnika EPP-a, te kada će se održati najvažniji panel, na temu odnosa Zapadnog Balkana i Europske unije, dok se u četvrtak očekuje nastavak i dovršetak plenarnog zasjedanja, kad se bira novo vodstvo, i kad će se održati i drugi važan panel, onaj o klimatskim promjenama.


U HDZ-u ne kriju da su zadovoljni što su dobili priliku za organizaciju ovako velikog skupa, a sama činjenica da će kongres pratiti oko 500 predstavnika medija iz Europe i svijeta, po njima je dokaz koliko je ovaj događaj bitan i za promociju Hrvatske i Zagreba. Radi se o trenutku u kojem EU dobiva novo vodstvo i Europsku komisiju, u kojem i EPP kao najjača grupacija u Europarlamentu dobiva novo vodstvo, i gdje će se doista utvrđivati nove političke agende za narednih pet do sedam godina, kažu u HDZ-u.


HDZ bez kandidata za visoke funkcije


U HDZ-u koji je organizator skupa u Zagrebu, govore kako ovoga puta nemaju kandidate za više funkcije u EPP-u. Nakon što je odlučeno da Dubravka Šuica bude potpredsjednica EK-a, te nakon što su na visoke funkcije otišle i Marija Pejčinović-Burić i Ivana Maletić, a i nakon što je HDZ dobio organizaciju ovog velikog kongresa na svom terenu, ističu da su se u zadnje vrijeme dovoljno afirmirali u europskim tijelima, pa da nije potrebno tražiti kruha preko pogače.