ODLAZAK

U 74. godini preminuo sociolog i političar Slaven Letica

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog saboraUmro je Slaven Letica.


Slaven Letica hrvatski je političar, sociolog, kolumnist, publicist i sveučilišni profesor. Rođen je 28.6.1947. godine u zaseoku Letišće u blizini Podgore u Dalmaciji. 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 2005. godine kandidirao se za predsjednika RH.


Informaciju su potvrdili i iz Domovinskog pokreta.
“Otišao je Slaven Letica. Svojim je radom kao sociolog, kolumnist, političar i sveučilišni profesor pomogao u stvaranju moderne hrvatske države i do samoga kraja pomagao je braniti hrvatsku ideju. Profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru Božjem!”, napisali su iz Domovinskog pokreta.


Kako se navodi u njegovoj biografiji od 1994. do 1998. Letica je bio predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj, a četiri godine bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. Bio je voditelj ratne televizijske emisije Kako misliti Hrvatsku, a pisao je i kolumne za časopise Danas i Globus.


Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora.


2005. prekinuo je sve veze s obje stranke i ponovno se kandidirao za predsjednika. Ni na ovim izborima nije ostvario značajne rezultate., Saborski mandat završio mu je 11.1.2008. godine.


Osim što je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, bio je član i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.


Objavio je brojne članke i kolumne te knjige među kojima su i “Kriza i zdravstvo”, “Intelektualac i kriza”, “Četvrta Jugoslavija”, “JNA – rat protiv Hrvatske”, “Obećana zemlja: politički antimemoari”, “Divlje misli: Ilustrirana kronika zabranjenih misli i zakasnjele povijesti”, “Postmoderna i genocid u Bosni”, “Strašni sud: kronika hrvatske apokalipse”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja”, “Mala povijest Velike Srbije: Četnička Srbija na našem Bliskom Istoku”, “Politički sasvim nekorektno” te “Vječni titoizam i ljudožderska politika”.


Plenkovićeva sućut


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Slavena Letice, koji je umro danas u Zagrebu, istaknuvši da je kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio društveni i politički život Hrvatske.


“Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Slavena Letice. Kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio je društveni i politički život Hrvatske. Pamtit ćemo ga kao savjetnika prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, i predanog saborskog zastupnika”, istaknuo je Plenković u izrazima sućuti.


Poručio je i da je Letica, kao ugledan profesor, odgojio naraštaje studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a iza sebe ostavio je brojne članke, kolumne i knjige u kojima ostaje sačuvano njegovo bogato znanje, iskustvo i promišljanja.


“U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i u moje osobno ime”, stoji u izrazima sućuti premijera Plenkovića.


Jandroković: Radio na osnaživanju višestranačja


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji sveučilišnog profesora i bivšeg zastupnika Hrvatskoga sabora Slavena Letice, koji je umro danas u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.


“Molim vas da, uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze najiskrenije sućuti. Gospodina Slavena Leticu pamtit ćemo kao istaknutog sociologa i sveučilišnog profesora na Medicinskom fakultetu te plodonosnog autora s nizom objavljenih znanstvenih i stručnih knjiga i članaka.


Posebno ćemo pamtiti angažman gospodina Letice kao zastupnika u petom sazivu Hrvatskoga sabora, u kojem je aktivno radio na promicanju demokratskih procesa u Hrvatskoj, osnaživanju višestranačja te zastupanju hrvatskih stajališta u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe”, navodi se u brzojavu sućuti  obitelji Letica predsjednik Sabora Jandroković.