Specifično zanimanje

Turistički vodiči iz Hrvatske, Slovenije i Italije traže zaštitu Europskog parlamenta. Evo što ih muči

Hina

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićVodstva nacionalnih udruga turističkih vodiča Hrvatske, Italije i  Slovenije uputila su zajednički dopis kandidatima za Europski parlament u kojem traže podršku turističkim vodičima domicilnim teritorijima gdje djeluju i gdje su potrebna specifična znanja.


Vodstva nacionalnih udruga turističkih vodiča   Hrvatske, Italije i  Slovenije uputila su zajednički dopis kandidatima za Europski parlament u kojem traže podršku turističkim vodičima domicilnim  teritorijima gdje djeluju i gdje su potrebna specifična znanja a ne da dolaze nekompetentni vodiči iz drugih zemalja.


“Ovim zajedničkim dopisom uoči skorašnjih izbora za Europski parlament želimo upozoriti na jedan europski problem, jer se tržišta otvaraju tako da turistički vodiči dolaze iz drugih zemalja i djeluju na teritoriju za koji nisu educirani niti posjeduju specifična znanja o tom teritoriju i tako ugrožavaju domaće turističke vodiče koji imaju specifična znanja i iznose ih turistima,” rekla je u ponedjeljak  Hini  Kristina Nuić Prka , predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča  Hrvatske.
Kako se navodi u dopisu triju nacionalnih udruga turističkih vodiča, Rezolucijom Europskog parlamenta od 25. ožujka 2021. o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam, EU parlament je već pozvao Komisiju da “objavi i s dionicima i državama članicama podijeli dobre prakse u pogledu obavljanja zanimanja profesionalnog turističkog vodiča, kako bi se riješili problemi koji utječu na taj sektor. Smatraju da profesionalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u promicanju kulturne baštine u sinergiji s lokalnim teritorije”.


Tri nacionalne udruge turističkih vodiča Hrvatske, Italije i Slovenije  u zajedničkom dopisu upozoravaju kako nisu uočili poboljšanja nakon ove  Rezolucije.


Udruge traže da se u mjerodavne dokumente Europskog parlamenta i Vijeća   o uslugama na  “unutarnjem tržištu” uz odvjetnike, javne bilježnik, poštu (…..) uđe i “djelatnost turističkog vodiča koja je nužno vezana za teritorij.”


“Djelatnost turističkog vodiča, poput odvjetničke struke, zahtjeva određena specifična znanja, bez kojih se ne mogu prekogranično pružati usluge vodiča i ne može se uspoređivati s liječničkim, građevinarskim ili farmaceutskim djelatnostima koje nemaju graničnih barijera. Odvjetnička komora je uspjela zaštititi odvjetničku struku”, poručuje se u dopisu kandidatima za  Europski parlament.


Ovaj su dopis, uz Kristinu Nuić Prka, potpisali Anna Bigai, predsjednica Nacionalne udruge turističkih vodiča Italije i Mateja Kregar Gliha, društvo regionalnih turističkih vodiča Slovenije.