Silovanje maloljetnice

Tražili pravdu za djevojčicu i palili svijeće pred zadarskim sudom: ‘Dosta je bilo’

Portal Novilist.hr

Foto Dino Stanin, Pixsell

Foto Dino Stanin, PixsellStudenti i građani odjeveni u crno prosvjedovali su u srijedu navečer pred zadarskim Županijskim sudom zbog nedavne odluke suca da se petorica mladića osumnjičenih za silovanje maloljetnice puste na slobodu uz mjere opreza, prenosi N1.


Prosvjed je organizirao Klub studenata/ica sociologije Antifjaka.


Okupljeni su odjeveni u crno, a na ulici ispred zgrade zadarskog suda zapalili su svijeće. Izveden je i performans u kojem su sudionici poručili kako je dosta takve prakse u domaćem pravosuđu.
Prosvjedi nazvani “Pravda za djevojčice” najavljeni su za subotu u više gradova Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Labinu. U Rijeci se okuplja na Kontu u 11 sati, a građani će ondje izraziti solidarnost sa žrtvom iz Zadra te zapaliti svijeće za pravosuđe.


Podsjetimo, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti u ponedjeljak kako bi objasnio zašto su osumnjičenici za višestruko silovanje i ucjenjivanje pušteni na slobodu.


Prema prijavi, silovanja su snimili mobitelom te je snimkama ucjenjivali godinu dana kako bi od nje iznudili nove odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.U subotu su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica.


“Sudac je procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema”, kazao je Visković, dodavši da su u petak privedena petorica mlađih punoljetnika, dobi od 18 do 20 godina.


“Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjeru opreza. Procijenio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, a istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza, jer postoji opasnost od utjecanja na žrtvu”, rekao je Visković, dodavši da mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno.


Županijsko državno odvjetništvo žalit će se na odluku suda, a Visković je rekao da će o njoj brzo biti odlučeno.


“S obzirom da će se žaliti isključivo državni odvjetnik, moglo bi biti brzo. Ne znamo hoće li se osumnjičenici žaliti na mjere opreza”, rekao je.“U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (14. 10. 2019.)


Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta.


Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv navedene odluke suca istrage”, navedeno je u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.