Vremenska prognoza

Travanj počinje promjenjivo, a zima još ne popušta. Olujna bura mogla bi snijeg donijeti sve do mora

P. N.

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

I duž obale uz jak vjetar može biti poneke pahulje, u ponedjeljak na sjeveru, a u utorak na krajnjem juguTravanj će početi promjenljivim te i dalje razmjerno toplim vremenom, no početkom idućeg tjedna ponovno hladnije te vrlo vjetrovito – i to nije prvotravanjska šala.


“Puhat će vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a iako će oborine uglavnom biti znatno manje nego u dane vikenda, ne bi trebao iznenaditi i tanji snježni pokrivač u višem gorju. Sredinom tjedna ponovno prijeti mraz. Vrlo vjetrovito bit će u prvoj polovini idućeg tjedna i na Jadranu, već od utorka i uz prevladavajuće sunčano vrijeme, a olujna bura zapuhat će potkraj nedjelje. I duž obale uz jak vjetar može biti poneke pahulje, u ponedjeljak na sjeveru, a u utorak na krajnjem jugu. Za vikend pak, osobito u subotu, lokalno i poneki izraženiji pljusak s grmljavinom.”, kaže za HRT meteorologinja Tanja Renko.


U subotu na istoku Hrvatske prijepodne kišovito. Pritom će lokalno pasti i obilnija oborina, no poslijepodne su vrlo vjerojatna sunčana razdoblja iako i dalje uz mogućnost ponekog pljuska. Stoga će i dnevna temperatura biti niža nego u petak, a ujutro može biti i pojačanog vjetra te grmljavine.
Zagrmjeti može lokalno i u središnjoj Hrvatskoj gdje će glavnina kiše pasti do jutra, no i u nastavku subote uz promjenjivu naoblaku treba računati na poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 18 °C.


U gorju i na sjevernom Jadranu tijekom noći i jutra povremeno kiša, mjestimice i nevere. Zatim smanjenje naoblake, no kako će atmosfera i dalje biti nestabilna, i u nastavku će dana biti ponekog pljuska. Jugo će u noći okrenuti na sjeverozapadni vjetar, kratkotrajno i vrlo jak, što će uzburkati more, a zatim veći dio dana slab vjetar i znatno mirnije more.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije kiša i grmljavina češće u drugom dijelu noći i u subotu ujutro. Zatim vrlo promjenjiva naoblaka i dulja sunčana razdoblja, no i dalje uz poneki pljusak. Jugo će dosta naglo okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, u početku i vrlo jak, a prema večeri će slabjeti.


I na jugu Hrvatske podjednako – osobito ujutro i prijepodne vrlo promjenjivo te razmjerno vjetrovito uz mjestimične nevere. Jutarnja temperatura od 9 do 13 °C, a najviša dnevna oko 17 °C”.


“Nedjelja će na Jadranu također biti vrlo promjenjiva, ponovno uz jugo koje će već poslijepodne okretati na buru koja će početkom tjedna biti vrlo jaka i olujna. S njom će se dijelom razvedriti, ali i osvježiti.


Vjetrovit će i prohladan biti početak tjedna i u unutrašnjosti pa će u gorju biti i susnježice i snijega, a u još relativno toplu nedjelju osim mjestimične kiše – i duljih sunčanih razdoblja.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.