HRT objavio HRejting

Tomislav Tomašević siguran za drugi krug u Zagrebu. Pogledajte koliko je popularniji od HDZ-ovog i SDP-ovog kandidata

Tihana Tomičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

U srazu Tomislava Tomaševića protiv HDZ-ova Davora Filipovića - Tomašević pobjeđuje sa 61,8% prema Filipovićevih 21,3%. Sličan rezultat bi bio i kad bi se u drugom krugu našla oba kandidata ljevice. Tomašević osvaja 52,5 posto, a SDP-ov Joško Klisović 21 posto.Prema istraživanju HRejting koje je večeras objavio HRT, u drugi krug zagrebačkih izbora sigurno ulazi samo Tomislav Tomašević. On trenutačno uživa 34,6% biračke potpore. Ni trećinu njegovih glasova dobivaju gotovo izjednačeni HDZ-ov Davor Filipović (10,3%) i SDP-ov Joško Klisović (10,1%).


Samo dva posto manje od njih ima Miroslav Škoro (8,0%), pa se ni njega trenutačno ne može izbaciti iz igre za drugi krug. Kao ni Bandićevu nasljednicu u stranci i Poglavarstvu – Jelenu Pavičić Vukičević (7,8%). Više od pet posto dobiva još samo Vesna Škare Ožbolt (5,9%).
Preostale potencijalne kandidate može se podijeliti u dvije skupine. U onoj s više od 2 posto potpore su Anka Mrak-Taritaš (2,9%), Mostov Zvonimir Troskot (2,5%) i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi (2,1%). Trojac u skupini ispod 2 posto čine Marina Pavković iz ‘Obnovimo Zagreb’ (1,0%), nezavisni Herman Vukušić (0,6%) i HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir (0,4%).
Neodlučnih je čak 12,9 posto.


U srazu Tomislava Tomaševića protiv HDZ-ova Davora Filipovića – Tomašević pobjeđuje sa 61,8% prema Filipovićevih 21,3%. Sličan rezultat bi bio i kad bi se u drugom krugu našla oba kandidata ljevice. Tomašević osvaja 52,5 posto, a SDP-ov Joško Klisović 21 posto.
Kad bi u drugom krugu bili Tomašević i Miroslav Škoro – Tomašević postaje gradonačelnik s 64,8% potpore. Škoro dobiva trostruko manje – 18,4%. Anketa pokazuje da nikakva prijetnja Tomaševiću nije ni Bandićeva nasljednica. Za Jelenu Pavičić Vukičević glasalo bi 23,3%, a za Tomaševića 59,1% birača. I u slučaju druge žene, omjeri se znatno ne mijenjaju. Rezultat bi bio: 26,5% za Vesnu Škare Ožbolt, a 57% za Tomaševića.


Istraživanje je provedeno od 16. do 19. travnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-4% uz razinu pouzdanosti od 95%.