Europski parlament

Tomislav Sokol: ‘Komunističke zločine treba osuditi bez fige u džepu’

P. N.

Posebno zabrinjava činjenica da sljednici zločinačkog komunističkog režima nikad nisu nedvojbeno osudili djelovanja tajnih službi koje su bile najvažniji element državne represije, kazao je Sokol 


 


U organizaciji Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu održana je rasprava o trajnom naslijeđu komunističkih tajnih službi i njihovoj mreži utjecaja na kojoj je sudjelovao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Govoreći o tajnim službama komunističkih režima Sokol je istaknuo da je njihov utjecaj prisutan i danas u modernom društvu.  
 


‘Nasljeđe tajnih službi komunističkih režima nažalost vidljivo je i u modernom društvu, a utjecaj interesnih skupina iz bivšeg sustava prisutan je i danas. Štoviše, ove interesne skupine čine sve što je u njihovoj moći da bi relativizirale negativno nasljeđe prošlih vremena, a sve da bi zadržali svoje stečene pozicije. Posebno zabrinjava činjenica da sljednici zločinačkog komunističkog režima nikad nisu nedvojbeno osudili djelovanja tajnih službi koje su bile najvažniji element državne represije’, kazao je Sokol. 


 


Cilj rasprave u Europskom parlamentu bio je, između ostalog, upozoriti i na vanjska uplitanja u unutarnje procese na području jugoistočne Europe pri čemu je istaknuto da je jugoslavenska tajna služba ostala zapamćena po izuzetno okrutnim metodama djelovanja, likvidacijama i gušenjima sloboda čije je djelovanje naročito bilo usmjereno prema mladim hrvatskim intelektualcima.