Europski parlament

Tomislav Sokol: Europska komisija predložila je pravo na popravak

P. N.

Tomislav Sokol / Foto EPP Group

Tomislav Sokol / Foto EPP Group

Europska komisija danas je predložila zakon kojim će olakšati građanima popravak proizvoda 


 


Godinu dana nakon što je u Europskom parlamentu izglasana Rezolucija o pravu na popravak, Europska komisija danas je predložila zakon kojim će olakšati građanima popravak proizvoda. Doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), koji je od početka radio na donošenju Rezolucije o pravu na popravak ne krije zadovoljstvo što je Europska komisija zahvaljujući njegovom angažmanu konačno predložila ovaj zakon. 
 


‘Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava, da na tržištu nisu dostupni zamjenski dijelovi potrebni za popravak i da je popravak, osim što je dugotrajan, nerijetko i skup. Najčešće spominju kvarenje mobitela, perilica za rublje i ostalih kućanskih proizvoda. Zato sam se od početka mandata odlučno zalagao za donošenje novog zakona koji će potrošačima jamčiti pravo na popravak. Naime, istraživanja su pokazala da bi 77 % građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo. Zadovoljstvo mi je stoga što je Europska komisija konačno predložila ovaj zakon. Prema novim pravilima potrošač će imati pravo na popravak unutar i izvan zakonskog jamstva. Izvan zakonskog jamstva potrošač će imati pravo na popravak proizvoda 5-10 godina nakon kupnje. Procjenjuje se da će potrošači u EU zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina’ – kazao je Sokol. 


 


Nakon što je Europska komisija predložila zakon sada Europski parlament i Vijeće moraju usuglasiti stajališta, a očekuje se da bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.