Novi posao

Tomislav Ćorić će se još vrlo kratko odmarati. Već sutra će ga Sabor imenovati viceguvernerom HNB-a

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zato Ćorić nije niti odmrznuo svoj zastupnički mandat nego je, kao bivši ministar, aktivirao opciju »6 plus 6«ZAGREB – Tomislav Ćorić će se još vrlo kratko odmarati, već sutra će ga Sabor imenovati viceguvernerom Hrvatske narodne banke. Ćorić više nije htio biti ministar gospodarstva i zato ga je krajem travnja zamijenio Davor Filipović.


Govorilo se da je umoran nakon što je pet i pol godina proveo u Vladi na čelu raznih resora, ali premijer Andrej Plenković je prilikom rekonstrukcije svoje Vlade otkrio da se zapravo radi o tome da će Ćorić samo prijeći na dužnost viceguvernera HNB-a. Zato Ćorić nije niti odmrznuo svoj zastupnički mandat nego je, kao bivši ministar, aktivirao opciju »6 plus 6«.


No, koristio ju je samo mjesec dana, saborski Odbor za izbor i imenovanja jučer je podržao prijedlog klubova vladajuće koalicije da se Ćorića pošalje u HNB, a danas će u Saboru biti rasprava o tome. I mogla bi biti zanimljiva, sudeći prema onome što se govorilo na sjednici Odbora za financije i državni proračun, koji je morao dati mišljenje o imenovanju Ćorića. Oporba je, naime, ogorčena ovom kadrovskom rošadom.
– Riječ je o duboko inkriminiranoj osobi, koja je zaslužna za povećanje hrvatske energetske ovisnosti o Mađarskoj. Trebao bi biti u Remetincu, a ne HNB-u, sramota je da će nas predstavljati u Europi, rekao je Zvonimir Troskot (Most). Za Ćorića je njegov nekadašnji pomoćnik Domagoj Validžić u iskazu istražiteljima USKOK-a kazao da je bio upoznat sa svim postupcima u slučaju poduzetnika Milenka Bašića, zbog kojih je osumnjičen Validžić, kao i Josipa Rimac.


– Kao ministar nije napravio gotovo ništa, provodio je negativnu politiku prema građanima Hrvatske. Ako je vodio takvu politiku, pitanje je kakvu će voditi u HNB-u, istaknuo je Zvane Brumnić (Klub zastupnika Socijaldemokrati). Marija Puljak iz stranke Centar ocijenila je da je »žalosno da HNB služi kao institucija u koju se sklanjanju kadrovi«. HDZ-ovci su, pak, branili Ćorića i predstavljali ga kao velikog stručnjaka za monetarnu politiku koji je itekako zaslužio biti viceguverner HNB-a.


Ljevica će predložiti da Sabor stavi pobačaj u Ustav


Čelnici progresivne oporbe odlučili su da će u saborsku proceduru poslati prijedlog da se u Ustav unese pravo na pobačaj. Neće im problem biti osigurati 31 zastupnički potpis, ali raspravu o ovoj inicijativi ne treba očekivati prije ljetne stanke u radu parlamenta zato što je HDZ izričito protiv. To znači da će SDP i njihovi partneri morati predati 30 potpisa, najranije u drugoj polovini rujna, kako bi se u Saboru održala rasprava. Potom će cijeli proces biti zaustavljen jer su inicijatori daleko od 76 glasova potrebnih za odluku o pristupanju promjeni Ustava.