Prijedlog zagrebačkog proračuna

Tomašević: Prihvatit ćemo SDP-ov amandman za povećanje kapaciteta vrtića

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Predvidjeli smo 52 milijuna kuna, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina. Pored toga smo predvidjeli još 15 milijuna kuna za najam prostora za privremeno povećanje kapaciteta dječjih vrtića, tu je klub SDP-a podnio amandman da se poveća na 25 milijuna kuna", rekao je TomaševićZagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će u prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu prihvatiti amandman SDP-a za povećanje kapaciteta vrtića kao kompenzaciju vezano uz ukinutu mjeru roditelj-odgojitelj.


“Predvidjeli smo 52 milijuna kuna, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina. Pored toga smo predvidjeli još 15 milijuna kuna za najam prostora za privremeno povećanje kapaciteta dječjih vrtića, tu je klub SDP-a podnio amandman da se poveća na 25 milijuna kuna”, rekao je Tomašević.


Na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine najavio je, pak, kako neće biti prihvaćen amandman kluba HDZ-a vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj.
“Oni su tražili da uzmemo oko 200 milijuna kuna subvencija ZET-u kako bi se kompenziralo smanjenje stavke roditelj odgojitelj. Time bi ZET postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti novac iz EU-ovih fondova”, objasnio je Tomašević.


Tomašević je rekao da je Most zakasnio s amandmanom za pomoćnike u nastavi pa zato ne može biti prihvaćen, ali prihvatit će još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Satnica je već podignuta na 27 kuna po satu, ali sada se diže na 30 kuna. Gradonačelnik se nada da će iduće godine za to dobiti novac iz EU-ovih fondova.


Gradska uprava Skupštini će predložiti proračun od 15,12 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna više u odnosu na rebalans proračuna za 2021.


“Povećat će se prihodi od prodaje imovine, prodaje nekretnina, prodaje udjela u APIS-u. Isto tako, vezan uz povećane porezne prihode je i rast BDP-a. Što se tiče rashoda, povećavaju se rashodi za otplatu duga”, kaže gradonačelnik.


Poručio je kako su povećani i prihodi i rashodi povezani uz obnovu, prvenstveno iz Fonda solidarnosti.


“Odvojili smo oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je gotovo dvostruko više nego ove godine”, rekao je.