Zagrebački gradonačelnik

Tomašević predstavio digitalnu aplikaciju Sunčani potencijal krovova Zagrepčana

Portal Novi list, Hina

Tomislav Tomašević / Snimio Davor Kovačević

Tomislav Tomašević / Snimio Davor KovačevićZagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak digitalnu aplikaciju Sunčani potencijal koja prijavom u E-građanin omogućuje Zagrepčanima izračun solarnog potencijala krovova, te da im se napravi idejno rješenje za elektranu i prijavi HEP-u na priključak.


“Predstavljamo digitalno novo rješenje koje vjerujemo da će pomoći građanima da lakše sudjeluju u solarnoj tranziciji grada Zagreba. Takvu aplikaciju ne samo da nemaju drugi gradovi u Hrvatskoj, nemaju je niti mnogi gradovi u Europi”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.


Kaže da su je građani već u testnoj fazi koristili te je po podacima HEP-a za ožujak izdano preko 200 novih elektroenergetskih suglasnosti.
Poručio je da Zagrepčani sve mogu napraviti “s nekoliko klikova iz njihovog doma, i maksimalno jednostavno i jeftino” jer ne uključuje usluge koje su se prije plaćale, pa time što će im se napraviti idejno rješenje za solarnu elektranu uštedjet će nekoliko stotina eura jer neće morati platiti projektanta.


Tomašević kaže da su na to ponosni a ponosni su i da su u tri godine u Gradu povećali četiri puta kapacitete solarnih panela na krovovima javnih zgrada, a u sljedeće dvije godine povećat će ih 20 puta. Međutim, žele pomoći i građanima da sudjeluju u energetskoj tranziciji tako da imaju maksimalno jednostavne i pristupačne alate.


Objasnio je da nakon što se građani prijave u sustav e-Građanin, pokreću aplikaciju Sunčani potencijal koja im omogućava da izračunaju kolika će im biti financijska ušteda i kada će im se isplatiti investicija u solarnu elektranu, a to je u Zagrebu sa ovim cijenama električne energije otprilike za 10 godina, dok je životni ciklus solarnih panela oko 25 godina.


Tomašević je rekao da taj digitalni alat omogućuje građanima i da naprave idejno rješenje za tu solarnu elektranu, a nakon što se odabere solarna elektrana i da podnesu cijelu dokumentaciju HEP-u radi priključenja te solarne elektrane.


Ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac istaknuo je da takvo rješenje koje ima Zagreba nema niti jedan grad u Hrvatskoj i vrlo su rijetki europski gradovi koji imaju ovakvu razinu korištenja napredne tehnologije koja građanima olakšava put u energetsku tranziciju.


Najavio je da će aplikaciju predstavljati i u Europi. Riječ je o drugoj fazi projekta koji je model i za druge gradove, a jedino je Split došao do prve faze. Sljedeći korak aplikacije su energetske zajednice, dijeljenje energije na višestambenim zgradama, najavio je Domac.


Gradonačelnik Tomašević je za petak, 24. svibnja najavio proslavu Dana zagrebačkih maturanata na Bundeku, te je pozvao maturante da se okupe na Trgu bana Jelačića odakle će u podne u povorci krenuti prema Bundeku.