Zelena ljevica

Tomašević o skandalu s vjetroelektranama: ‘Istražite povezanost ministra Ćorića s aferom Krš Pađene’

Boris Pavelić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

On je najavio da će Zelena ljevica, uspije li ući u Sabor, “tražiti reformu cijelog sustava procjena na okoliš, jer ne funkcionira i služi samo kao forma”Treba istražiti povezanost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s korupcijskim skandalom oko vjetroparka Krš-Pađene, izjavio je jutros predsjednik stranke “Zagreb je naš” i predvodnik koalicije Zelene ljevice Tomislav Tomašević.


Na konferenciji za novinare Zelene ljevice pred sjedištem HDZ-a u Zagrebu, Tomašević je nazvao je “vrlo sumnjivim i neuvjerljivim” objašnjenje ministra Ćorića o tom skandalu, koji je ustvrdio kako “nema govora o pogodovanju bilo kome”.


On je najavio da će Zelena ljevica, uspije li ući u Sabor, “tražiti reformu cijelog sustava procjena na okoliš, jer ne funkcionira i služi samo kao forma”.
Danijela Dolenec iz platforme “Možemo”, članice koalicije Zelena ljevica, ustvrdila je kako HDZ ne razumije razmjere problema klimatskih promjena. “Dok planeta gori, u HDZ-u gledaju što se još može progurati. Hrvatska je jedna od tri europske zemlje koja trpi razmjerno najveće štete, jer se oslanja na gospodarske sektore s najvećim utjecajem na klimu, poput turizma i poljoprivrede”, kazala je Dolenec, zauzimajući se za “zelenu industrijalizaciju” i oslanjanje na “lokalne resurse”.


Predsjednik OraH-a Zorislav Antun Petrović, treći partner u Zelenoj ljevici, zatražio je ostavku Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).


Skandalom Krš Pađene HERA je “duboko kompromitirana”, jer je očito da je “pogodovala akterima afere”, tvrdi Petrović.


“Ovaj je slučaj pokazao koliko je sustav obnovljivih izvora energije neotporan na korupciju. Bilo je mnogo sličnih afera. Zelena ljevica zna kako smanjiti rizik od korupcije u energetskom sektoru”, tvrdi predsjednik OraH-a.