Odluka suda

Tomašević o mjeri roditelj odgojitelj: Imamo rješenje, ostvarit ćemo cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana

Portal Novi list

Tomislav Tomašević / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Tomašević / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Tomašević ističe da obrazloženje suda Gradu omogućuje da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg su ranije planirali.Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević oglasio se o današnjoj odluci Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom je Grad Zagreb smanjio naknade za roditelje odgojitelje i ukinuo mjeru za one s djecom starijom od sedam godina.


Kako navodi Tomašević, Visoki upravni sud u obrazloženju donosi  i nekoliko jako važnih utvrđenja koji Gradu omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg su ranije planirali.


Što je sud rekao?


“Sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti.
Sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima.


Sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti.


Sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina.


Sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu”, navodi Tomašević.


Što Grad Zagreb može?


Što to sve zajedno znači?


“Ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj.


Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.


Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna.


U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati.


Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo”, poručuje Tomislav Tomašević.